Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vladimir Putin introduce legea marțială în toate regiunile anexate din Ucraina

Vladimir Putin introduce legea marțială în toate regiunile anexate din Ucraina. Anunțul a fost făcut în cadrul ședinței Consiliului de Securitate al Rusiei.

Proclamarea legii marțiale face ca Moscova să controleze și mai strâns respectivele regiuni (Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson).

Legea marțială impune ca autoritatea militară să fie pusă temporar în locul guvernării civile.

„Am semnat un decret privind introducerea legii marțiale în aceste patru entități constitutive ale Federației Ruse. Acesta va fi trimis imediat spre aprobare Consiliului Federației, iar Duma de Stat va fi informată cu privire la decizie”, a anunțat Vladimir Putin la ședința Consiliului de Securitate, care se desfășoară la Moscova, potrivit agenției de presă rusă TASS.

Potrivit legii, președintele Federației Ruse trebuie să informeze imediat Consiliul Federației și Duma de Stat despre introducerea legii marțiale.

De asemenea, Vladimir Putin a mai spus și că guvernul rus are sarcina de a înființa un consiliu special de coordonare, care va fi aflat sub conducerea primului ministru Mihail Mișustin. Consiliului va coopera și va susține regiunile Rusiei în războiul din Ucraina.

Președintele rus a menționat că măsurile pe care le impune vor crește stabilitatea economiei, industriei și producției în sprijinul a ceea ce Rusia numește operațiunea sa militară specială din Ucraina.

„Lucrăm la rezolvarea unor sarcini foarte complexe, la scară largă, pentru a asigura un viitor de încredere pentru Rusia, viitorul poporului nostru”, a declarat Putin.

Protejarea integrității teritoriale a Rusiei

„Având în vedere că forța armată este folosită împotriva integrității teritoriale a Federației Ruse, în conformitate cu partea 2 a articolului 87 din Constituția Federației Ruse și articolele 3 și 4 din Legea constituțională federală din 30 ianuarie 2002 nr. 1- FKZ „Despre legea marțială” decid: din 20 octombrie 2022, de la 00:00, în teritoriile Republicii Populare Donețk, Republicii Populare Lugansk, regiunile Zaporojie și Herson, legea marțială”, se arată în textul decretului.

Guvernul, în conformitate cu propunerile Ministerului Apărării, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Situațiilor de Urgență, FSB, Garda Rusă și Direcția Principală pentru Programe Speciale a Președintelui Federației Ruse, a fost însărcinat să să prezinte în termen de trei zile propuneri privind măsurile care trebuie luate în teritoriile în care a fost introdusă legea marțială.

Rusia a anexat patru regiuni ale Ucrainei

Vladimir Putin a promulgat pe 30 septembrie legea care oficializează anexarea celor patru regiuni din Ucraina, controlate parţial de forţele ruse.

Anexarea vizează regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, ce reprezintă în jur de 18% din teritoriul recunoscut internaţional al Ucrainei.

Rusia a declarat anexările după ce a organizat ceea a a numit „referendumuri” în zonele ocupate în Ucraina.

Guvernele occidentale şi Kievul au declarat că scrutinele au încălcat dreptul internaţional, au fost coercitive şi nereprezentative.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE