Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce înseamnă decretarea legii marțiale în cele patru regiuni anexate de ruși în Ucraina. Putin poate cere mobilizarea generală

Legea marțială este un regim juridic special introdus pe teritoriul Federației Ruse de către președintele Vladimir Putin în caz de agresiune împotriva Rusiei sau în cazul unei amenințări directe. Prin introducerea legii marțiale, militarii ruși preiau puterea în regiunile Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson, iar cetățenii din aceste zone vor avea drepturile restricționate. Mai mult, legea îi permite lui Vladimir Putin să declare inclusiv mobilizarea generală.

Decretarea legii marțiale este reglementată prin legea constituțională federală a Rusiei din 30 ianuarie 2002 ce stabilește competențele autorităților de stat și ale organismelor locale de autoguvernare, precum și procedura prin care forțele armate preiau conducerea.

„Legea marțială este introdusă prin decret al președintelui Federației Ruse, cu un mesaj imediat din partea Consiliului Federației și a Dumei de Stat. Decretul este prezentat imediat Consiliului Federației spre aprobare. Aprobarea decretului președintelui Federației Ruse privind introducerea legii marțiale trebuie analizată de Consiliul Federației în termen de 48 de ore de la primirea acestui decret și numai din cauza unor circumstanțe extraordinare și inevitabile, o astfel de problemă poate fi luată în considerare mai târziu decât perioada menționată mai sus.

Decizia de introducere a legii marțiale se ia cu majoritatea voturilor din numărul total de membri ai Consiliului Federației și se oficializează printr-o rezoluție corespunzătoare. Decretul este supus publicării oficiale imediate”, arată legea constituțională federală rusă privind legea marțială.

Drepturi limitate pentru cetățenii din regiunile ucrainene anexate de Rusia

„În timpul perioadei de drept marțial, drepturile și libertățile cetățenilor Federației Ruse, cetățenilor străini, apatrizilor, activitățile organizațiilor indiferent de formele organizatorice și juridice și formele de proprietate, drepturile și libertățile cetățenilor Federației Ruse, cetățenilor străini, apatrizilor, activităților organizațiilor indiferent de formele organizatorice și juridice și formele de proprietate, drepturile funcționarilor lor pot fi restricționate.

Mobilizarea generală sau parțială, dacă nu a fost anunțată anterior introducerii legii marțiale, este declarată în conformitate cu legile federale și cu alte acte juridice de reglementare ale Federației Ruse”, mai prevede actul normativ.

În cazul introducerii legii marțiale pe teritoriul Rusiei, președintele Vladimir Putin este obligat de lege să „ia măsuri pentru a notifica Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite” și „pentru a informa Secretarul General al Consiliului Europei cu privire la derogarea Federației Ruse de la obligațiile care îi revin în temeiul tratatelor internaționale referitoare la restrângerea drepturilor și libertăților cetățenilor”.

La momentul declanșării războiului de către Rusia, președintele Volodimir Zelenski a introdus legea marțială în toate teritoriile Ucrainei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE