Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bombardamente lângă centrala nucleară de la Zaporojie. Rusia a lansat peste 190 de atacuri cu rachete și drone

Bombardamente puternice în orașul Enerhodar de lângă centrala atomică Zaporojie din Ucraina. Atacurile au fost lansate atât pe parcursul nopții, dar și în această dimineață. Kievul și Moscova se acuză reciproc pentru bombardamente.

Mai multe cartiere din oraș au fost deconectate de la rețeaua de energie electrică și cea de livrare a apei potabile. Au fost avariate o stație electrică și clădirea administrativă a consiliului local.

Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării: „Forțele Armate ale Federației Ruse au continuat aplicarea loviturilor cu arme de înaltă precizie cu rază lungă de acțiune, lansate atât de pe avioane cât și nave maritime, asupra obiectivelor de coordonare militară dar și energetice din Ucraina.”

Armata ucraineană încearcă prelualrea centralei de la Zaporojie

Agenția oficială de la Moscova Tass scrie că un comando ucrainean ar fi încercat preluarea celei mai mari centrale nucleare din Europa, carede la începutul lunii martie, este ocupată de armata rusă. Operațiunea, care nu a fost confirmată și de armata ucraineană, ar fi eșuat.

Zona centralei a fost ținta mai multor bombardamente. Agenția Internațională pentru Energia Atomică a avertizat că aceste atacuri pot provoca o catastrofă nucleară și a cerut crearea unei zone demilitarizate în jurul centralei.

Și Ucraina acuză Rusia de acțiuni teroriste și atacuri premeditate asupra civililor. Motiv pentru care Ministerul ucrainean de Externe a solicitat Uniunii Europene impunerea de sancțiuni Iranului care ar furniza drone kamikaze Rusiei.

Dmitro Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei: „Am solicitat impunerea de sancțiuni împotriva Iranului pentru că ajută Rusia să ucidă ucraineni. Sancțiunile dure împotriva Iranului sunt deosebit de actuale acum când vedem rapoarte despre intențiile părții iraniene de a transfera rachete balistice Rusiei pentru a fi folosite împotriva ucrainenilor. Acțiunile Iranului sunt ticăloase și mincinoase.”

De la începutul acestei luni, armata rusă bombardează masiv marile orașe și infrastructura energetică din Ucraina. Potrivit Departamentului ucrainean pentru Situații de Urgență, doar în perioada 7-18 octombrie, au fost înregistrate circa 190 de atacuri cu rachete și drone kamikaze în 16 regiuni, dar și în orașul Kiev. 70 oameni au murit și 240 au fost răniți.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE