Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Grup de luptă al NATO în Bulgaria. Sute de militari din Italia, SUA și Marea Britanie, în baza de la Novo Selo

Peste 700 de soldați și personal auxiliar din Italia au ajuns în Bulgaria. Ei sunt parte a grupului internațional de luptă NATO format la începutul anului și sunt staționați în baza militară de la Novo Selo.

Rumen Radev, președintele Bulgariei: „Astăzi, după decenii în care s-a concentrat asupra războiului împotriva terorismului și asupra menținerii păcii, Alianța se îndreaptă către misiunea sa principală - de a asigura și garanta teritoriul, suveranitatea și securitatea fiecărui stat membru.”

Comandanții militari ai NATO spun că înființarea unui grup de luptă capabil de luptă pe teritoriul bulgar arată hotărârea alianței militare de a-și consolida poziția de apărare de-a lungul flancului sud-estic.

Lorenzo Guerini, ministrul apărării din Italia: „Înființarea unei misiuni NATO în Bulgaria, precum și inițiative similare la care participăm în Slovacia, Ungaria și România este necesară, (este) un răspuns inevitabil la amenințările la adresa securității provocate de agresiunea din țara suverană a Ucrainei comisă de Rusia lui Putin.”

Grupul de luptă al NATO staționat în Bulgaria este condus de Italia. Sofia, care iniţial dorea această poziție, îşi va limita numărul de militari prezenţi la 140. Guvernul bulgar a fost de acord ca în acest grup de luptă al NATO să fie și 40 de militari din Albania. Statele Unite şi Marea Britanie vor trimite câte o companie, ceea ce înseamnă între 150 şi 200 de soldaţi din fiecare țară.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE