Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Centrala nucleară Zaporojie, deconectată din nou de la alimentarea externă cu energie

Centrala nucleară ucraineană Zaporojie, ocupată de trupele ruse, a fost din nou deconectată de la sursele externe de alimentare cu energie electrică, surse care sunt foarte importante pentru răcirea reactoarelor, a anunţat luni operatorul ucrainean al centralei, Energoatom, relatează agenţia DPA, citată de Agerpres.

Ce a cauzat deconectarea centralei?

Potrivit acestui operator, ultima linie de alimentare a fost deconectată din nou în cursul nopţii de duminică spre luni „în urma unui bombardament al armatei ruse”. Prin urmare, generatoarele diesel au fost puse în funcţiune pentru a înlocui sursele externe de alimentare.

Aceasta centrală se află în zona oraşului Energodar, nu departe de linia frontului ce separă în sudul Ucrainei teritoriile controlate de Kiev şi cele ocupate de trupele ruse, în timp ce armata ucraineană câştigă teren în urma unei contraofensive.

Centrala Zaporojie, care furnizează circa o treime din producţia de energie electrică a Ucrainei, este din luna august ţinta unor bombardamente pentru care Moscova şi Kievul se acuză reciproc şi care au stârnit temeri faţă de un posibil nou Cernobîl.

Centrala se află din luna martie sub controlul trupelor ruse, dar este operată de personal ucrainean.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE