Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Kievul atacat cu drone kamikaze. Pe frontul din Ucraina se dau lupte grele în regiunile Donețk și Luhansk

Kievul a fost bombardat în această dimineață cu drone kamikaze, a anunțat consilierul președintelui ucrainean, Andrei Ermak, dar și primarul Kievului, Vitali Kliciko. Au fost avariate mai multe clădiri rezidențiale din sectorul Șevcenko din centrul capitalei Ucrainei. Atacul din această dimineață vine la o săptămână după bombardamentele masive care au lovit Kievul și care s-au soldat cu cel puțin șase morți în rândul civililor.

UPDATE: Rusia ar trebui exclusă din G20 după ce armata sa a atacat, luni, cu drone mai multe orașe din Ucraina, a declarat consilierul președintelui ucrainean Mykhailo Podolyak.

"Cei care au ordonat atacarea infrastructurii critice pentru ca oamenii să înghețe și organizează mobilizarea totală pentru a acoperi linia frontului cu cadavre nu pot sta, cu siguranță, la aceeași masă cu liderii G20. Este timpul să punem capăt ipocriziei rusești. Federația Rusă trebuie să fie expulzată de pe toate platformele", a scris Mykhailo pe Twitter, potrivit agenției Reuters, citată de The Guardian.

În schimb, Iranul a negat că a furnizat Rusiei drone militare pentru a ataca Ucraina.

„Informațiile publicate potrivit cărora Iranul a furnizat Rusiei drone au implicații politice și au circulat în rândul surselor occidentale. Nu am furnizat armament niciuna dintre țările implicate în război”, a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe într-o conferință de presă.

Potrivit agenției ruse Tass, traficul pentru autobuze a fost reluat din nou pe Podul Crimeei care a fost distrus în urma unor atacuri lansate în urmă cu câteva zile. Inițial, podul a fost redeschis doar pentru autoturisme.

Știrea inițială

Între timp, pe frontul din sud-est din Ucraina lupte grele se dau în regiunile Donețk și Luhansk, iar cel mai fierbinte punct este în apropierea orașului Bahmut. Totodată, administrația separatistă din Donețk a acuzat armata ucraineană de un atac cu rachete care a avariat clădirea primăriei din oraș. Potrivit autorităților separatiste, patru persoane au fost rănite.

În discursul său de noapte, Volodimir Zelenski a recunoscut că punctele fierbinți din Donbass sunt în localitățile Soledar și Bakhmut. Potrivit lui, pe front au fost aduși aproximativ 2.000 de mercenari eliberați din pușcăriile din Federația Rusă.

Bombardamente au fost și în regiunea rusă Belgorod, care se învecinează cu Ucraina. Administrația locală a anunțat că peste 20 de case au fost avariate.

Nu este pentru prima dată când orașul este atacat. Vineri, de exemplu, în urma unor bombardamente a fost distrusă o stație electrică. Iar sâmbătă, pe un poligon de antrenament a persoanelor mobilizate, doi soldați au deschis focul asupra colegilor. Cel puțin 11 persoane au fost omorâte și mai multe rănite. Moscova a spus că este vorba de un atac terorist.

Iar în orașul Izium, eliberat recent de armata ucraineană, mai mulți voluntari au adus ajutoare pentru populație - pachete cu alimente, inclusiv ciocolată, un adevărat lux după mai multe luni de lipsuri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE