Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

LIVE UPDATE: Rusia continuă bombardamentele în Ucraina. Grupul B9: „Sunt crime de război”

Publicat de: Euronews

Serviciile de urgenţă au pus marţi în alertă de raiduri aeriene întregul teritoriu al Ucrainei, la o zi după ce Rusia a lansat masiv rachete asupra teritoriului ţării vecine, atacul soldându-se cu cel puţin 19 morţi şi 105 răniţi, potrivit celui mai recent bilanţ transmis de Serviciul pentru Situaţii de Urgenţă ucrainean.

''Avertisment. În timpul zilei există o mare probabilitate de atacuri cu rachete pe teritoriul Ucrainei. Vă rugăm să rămâneţi în adăposturi pentru siguranţa dumneavoastră, nu ignoraţi alertele de raiduri aeriene'', au transmis serviciile de urgenţă pe aplicaţia Telegram.

Comandanții militari susțin că Rusia a folosit în atac inclusive drone de luptă de fabricație iraniană. A fost vizată și infrastructura energetică a Ucrainei, după cum spune președintele Volodimir Zelenski.

VEZI GALERIA
9 imagini
11/10/2022 , 13:57

Rusia confirmă lansarea de atacuri aeriene în Ucraina

Ministerul rus al Apărării a confirmat că militarii ruși au lansat în continuare atacuri aeriene cu rază lungă de acțiune asupra infrastructurii militare și energetice a Ucrainei.

„Obiectivul atacului a fost îndeplinit. Toate instalațiile desemnate au fost lovite”, au precizat oficialii ruși.

De cealaltă parte, ministrul ucrainean de Externe, Dmitri Kuleba, a acuzat Rusia de comiterea de crime de război deoarece atacă în mod intenționat instalații energetice pentru a „ "crea condiții insuportabile pentru civili".

„Acestea sunt crime de război planificate cu mult timp înainte și care au ca scop crearea unor condiții insuportabile pentru civili - strategia deliberată a Rusiei de luni de zile”, a afirmat Kuleba.

11/10/2022 , 13:48

Rușii bombardează orașul Liov. Localnicii, sfătuiți să-și facă rezerve de apă

Primarul orașului Liov, Andriy Sadovyi, le-a cerut localnicilor să-și facă rezerve de apă, deoarece alimentarea ar putea fi întreruptă. Atacurile cu rachete efectuate de ruși au distrus elemente critice ale infrastructurii energetice din regiune, ceea ce a dus la producerea de pene de curent în unele zone ale orașului.

Guvernatorul regiunii Lvov a precizat că au avut loc trei explozii la două instalații energetice. „Nu am primit informații despre victime. Există în continuare pericol”, a afirmat Maksym Kozytskyi, guvernatorul regiunii Lvov, din vestul Ucrainei.

Regiunea Lvov se învecinează cu Polonia și este una dintre cele mai îndepărtate față de cele patru zone din estul țării pe care Rusia susține că le-a anexat.

Totodată, guvernatorul regiunii Dnipro, a scris pe Telegram că sistemele antiaeriene au doborât patru rachete. El le-a transmis localnicilor să se adăpostească deoarece „atacurile continuă”.

Potrivit agenției Ukrinform, rușii au atacat termocentrala Ladyzhyn din regiunea Vinnița cu două drone kamizake de tip Shahed-136.

11/10/2022 , 12:12

Liderii Grupului B9 din NATO: „Bombardamentele efectuate de Rusia sunt crime de război”

Bombardamentele masive ale orașelor ucrainene de către Rusia sunt crime de război, conform dreptului internațional, au declarat marți președinții țărilor grupului Formatul București (B9), alături de șefii de stat din Macedonia de Nord și Muntenegru.

„Noi, președinții Bulgariei, Cehiei, Estoniei, Ungariei, Letoniei, Lituaniei, Muntenegrului, Macedoniei de Nord, Poloniei, României și Slovaciei condamnăm bombardamentele masive asupra orașelor ucrainene, efectuate de către Rusia, care sunt crime război, potrivit dreptului internațional”, se arată în declarația președinților, citată de Reuters și The Guardian.

11/10/2022 , 10:49

Bombardamentele din Kiev. Cel puţin 19 oameni au murit şi 105 au fost răniţi

Cel puţin 19 oameni au murit şi 105 au fost răniţi în bombardamentele ruse de luni asupra mai multor oraşe ucrainene, potrivit ultimului bilanţ dat publicităţii de serviciile de urgenţă ucrainene, citat de agenţia de ştiri Ukrinform.

Potrivit sursei citate, ''ieri (luni - n.r.), drept rezultat al bombardamentelor, au fost lovite infrastructuri critice şi civile în 12 regiuni şi în Kiev, unde s-au înregistrat peste 30 de incendii care au fost stinse de Serviciul pentru Situaţii de Urgenţă''.

Nu mai puţin de 301 de localităţi în regiunile Kiev, Liov, Sumî, Ternopil şi Hmelniţki nu au curent electric. În schimb, în întreaga regiune Liov a fost restabilită alimentarea cu curent electric, care fusese întreruptă complet după atacurile de luni.

Serviciul pentru Situaţii de Urgenţă a pus în funcţiune 22 de centrale electrice pentru a garanta alimentarea cu electricitate, din care 15 centrale deservesc centrele de sănătate din regiunile Dnipropetrovsk, Zaporojie, Sumî, Harkov şi Cernigău.

Peste o mie de persoane şi circa 120 de echipe ale serviciilor de urgenţă au participat la operaţiunile de stingere a incendiilor şi la cele de salvare.

11/10/2022 , 09:40

Rușii bombardează sudul Ucrainei

Militarii ruși au atacat marți dimineață regiunea Zaporojie, după ce au bombardat masiv mai multe orașe ucrainene luni dimineață. Informația a fost confirmată de guvernatorul regional ucrainean, Oleksandr Starukh, conform Sky News.

„Forțele de ocupație au atacat cu rachete centrul regional. Elemente de infrastructură au devenit ținte ale inamicului. Informațiile despre distrugeri și victime sunt în curs de evaluare”, a afirmat oficialul ucrainean.

Autoritățile le-au cerut localnicilor să se refugieze în adăposturi.

Cel puțin 43 de persoane au fost ucise în regiunea Zaporojie din 3 octombrie, potrivit publicației Kiev Independent.

Rusia susține că a anexat o marte parte din regiunea ucraineană Zaporojie, însă și-a intensificat atacurile în zona în care se află cea mai mare centrală nucleară din Europa.

Moscova avertizează Occidentul după „escaladarea necontrolată” a războiului

Moscova a lansat un nou avertisment către statele occidentale ca urmare a implicării în conflictul ucrainean. Adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Ryabkov, a declarat, pentru agenția rusă RIA, că Rusia va recurge la represalii pe fondul „implicării tot mai mari” a Occidentului în războiul din Ucraina.

Puterile occidentale au furnizat armament Ucrainei pe parcursul conflictului și au aplicat sancțiuni Rusiei.

„Îi avertizăm și sperăm că își dau seama de pericolul unei escaladări necontrolate la Washington și în alte capitale occidentale”, a menționat Ryabkov.

De altfel, președintele rus Vladimir Putin a afirmat luni că numeroasele atacuri cu rachete, soldat cu moartea a 14 persoane în mai multe orașe ucrainene, sunt represalii după atacarea teritoriului rus. Liderul de la Kremlin a făcut referire, cel mai probabil, la bombardarea Podului Crimeei, un atac despre care Moscova susține c-a fost comis de forțele ucrainene.

Rusia a numit un alt general pentru „operațiunea specială” din Ucraina

Ministerul britanic al Apărării a anunțat că generalul Serghei Surovikin a fost numit în funcția de „comandant general” al "operațiunii militare speciale" rusești din Ucraina, pe data de 8 octombrie.

„Desemnarea lui Surovikin reflectă, cel mai probabil, eforturile comunității de securitate națională ale Rusiei pentru a îmbunătăți desfășurarea operațiunii.

Cu toate acestea, el va trebui probabil să concureze cu un Minister rus al Apărării din ce în ce mai fracționat, care dispune de puține resurse pentru a atinge obiectivele politice care i-au fost stabilite în Ucraina”, au mai precizat oficialii britanici, citați de Sky News.

11/10/2022 , 07:51

Bombardamentele masive ale Rusiei în Ucraina, condamnate de ONU

Organizația Națiunilor Unite a condamnat atacurile Armatei ruse asupra Ucrainei, care au ucis civili nevinovați. Reprezentanții ONU susțin că atacul declanșat de Rusia reprezintă o „escaladare inacceptabilă a războiului” din Ucraina.

10/10/2022 , 16:10

MApN: Rachetele care au traversat spaţiul aerian al Republicii Moldova, lansate cel mai probabil din Crimeea

Rachetele care au traversat spaţiul aerian al Republicii Moldova şi care au lovit ţinte din Ucraina au fost, cel mai probabil, lansate din Crimeea, transmite MApN.

Ministerul Apărării mai precizează că forţele române au detectat trei asemenea rachete, timp de o oră, în dimineaţa zilei de luni.

Ţintele aeriene în discuţie nu au reprezentat un pericol pentru teritoriul României sau pentru siguranţa traficului aerian al României şi al NATO, precizează ministerul român, potrivit Agerpres.

10/10/2022 , 15:25

Cel puțin 10 persoane au murit în urma bombardamentelor

Poliția ucraineană a confirmat că cel puțin 10 persoane au murit ca urmare a bombardamentelor lansate de Rusia. Acesta este primul bilanț oficial privind decesele, însă autoritățile se așteaptă ca numărul victimelor ar putea să crească pe măsură ce salvatorii fac căutări în zonele distruse de rachete.

Mai mulți oficiali de rang înalt din cadrul Uniunii Europene au condamnat seria de atacuri cu rachete lansate de Rusia luni dimineaţă asupra Kievului şi altor oraşe importante ucrainene.

10/10/2022 , 12:54

Mai multe rachete rusești lansate spre Ucraina au survolat Republica Moldova

Trei rachete lansate de Armata rusă au zburat deasupra teritoriului Republicii Moldova, a anunțat Ministerul Apărării de la Chișinău. În acest context, Ministerul Afacerilor Externe l-a convocat de urgență pe ambasadorul rus la Chișinău, Oleg Vasnețov, pentru a solicita explicații în legătură cu lansarea a trei rachete de croazieră de pe navele militare ruse amplasate în Marea Neagră.

10/10/2022 , 12:18

Volodimir Zelenski cere sprijinul G7 după atacurile asupra Kievului

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că a purtat discuții cu cancelarul german Olaf Scholz pentru a avea o intervenție în cadrul reuniunii G7.

„Am convenit cu cancelarul Olaf Scholz, care deține președinția G7, asupra unei reuniuni de urgență a Grupului. Discursul meu este programat și voi vorbi despre atacurile teroriste ale Federației Ruse. Vom discuta, de asemenea, despre intensificarea presiunii asupra Rusiei și despre ajutoare pentru refacerea infrastructurii distruse”, a scrie Volodimir Zelenski, pe Twitter.

De asemenea, președintele ucrainean a precizat că a discutat cu omologul său francez Volodimir Zelenski.

„Am discutat despre consolidarea apărării noastre aeriene, despre necesitatea unei reacții europene și internaționale ferme, precum și despre creșterea presiunii asupra Federației Ruse. Franța este alături de Ucraina”, a precizat liderul de la Kiev.

10/10/2022 , 12:18

Bilanț provizoriu: Cel puțin opt morți după bombardarea Kievului

Cel puțin opt oameni au murit, iar alți 24 au fost răniți într-unul dintre bombardamentele lansate asupra Kievului, arată un bilanț provizoriu al Ministerului ucrainean de Interne.

„În această dimineață, Federația Rusă, stat terorist, a lansat 75 de rachete împotriva Ucrainei. 41 dintre acestea au fost doborâte”, a declarat generalul Valerii Zaluzhnyi, comandantul șef al Forțelor Armate ucrainene.

O clădire a rețelei de telecomunicații a fost distrusă în orașul Dnipro, iar cel puțin trei persoane au fost ucise într-unul dintre bombardamente. Potrivit martorilor citați de AP, două rachete au lovit clădirea situată în vestul orașului.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a anunțat că au fost distruse elemente ale infrastructurii critice în urma bombardării capitalei Ucrainei.

Rușii au bombardat și orașul Harkov, din estul Ucrainei, unde a fost distrusă parțial rețeaua electrică. Edilul Ihor Terekhov a afirmat că a fost lovită o clădire ce aparține infrastructurii energetice. Mai multe cartiere au rămas fără apă și curent electric.

De asemenea, Dmitri Kuleba, ministrul ucrainean de Externe, și-a scurtat vizita pe care o efectua în Africa, pentru a reveni în Ucraina, în urma bombardamentelor.

„Sunt permanent în legătură cu partenerii noștri pentru a avea un răspuns coordonat la atacurile rușilor. De asemenea, mi-am întrerupt turneul în Africa și mă întorc imediat în Ucraina”, a precizat Kuleba, potrivit The Guardian.

Șeful diplomației ucrainene l-a criticat în termeni duri pe președintele rus Vladimir Putin și pe cei care sugerează încheierea unui acord de pace cu Moscova.

„Multiple lovituri cu rachete rusești în Ucraina. Singura tactică a lui Putin este teroarea asupra orașelor ucrainene pașnice, dar el nu va desființa Ucraina. Acesta este, de asemenea, răspunsul său la toți cei care vor să negocieze cu el pacea: Putin este un terorist care vorbește cu rachete”, a mai precizat Kuleba.

10/10/2022 , 12:18

Rusia încearcă să şteargă Ucraina de pe faţa Pământului, acuză Volodimir Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că exploziile care au avut loc luni în mai multe oraşe de pe teritoriul Ucrainei, inclusiv în capitala Kiev, au cauzat morţi şi răniţi şi a acuzat Rusia că încearcă "să şteargă Ucraina de pe faţa Pământului", informează Agerpes.

„Ei (ruşii) încearcă să ne distrugă şi să ne şteargă de pe faţa Pământului... să distrugă poporul nostru, în timp ce acesta doarme acasă în (oraşul) Zaporojie. Să ucidă oameni care se duc la muncă în Dnipro şi Kiev. Sirenele de raiduri aeriene nu contenesc pe întreg teritoriul Ucrainei. Acolo sunt atacuri cu rachete. Din păcate, acolo sunt morţi şi răniţi", a subliniat Zelenski pe mesageria Telegram.

10/10/2022 , 12:18

Reacția MAE după exploziile din Kiev

Ministrul de Externe român, Bogdan Aurescu, a condamnat bombardamentele de luni dimineață, din Kiev:

„Condamn ferm atacul cu rachetele al Rusiei impotriva obiectivelor civile din centrul orașului Kiev și alte orașe, care încalcă legile umanitare internaționale și care a dus la pierderi de vieți. Mă bucur că personalul Ambasadei României este în siguranță, deși una din rachete a lovit la 850 de metri de sediu”, a scris Aurescu, pe Twitter.

10/10/2022 , 12:18

Maia Sandu condamnă atacurile cu rachetă

La rândul ei, Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a criticat Rusia pentru că a bombardat mai multe orașe din Ucraina.

„Condamn cu vehemență atacurile criminale ale Rusiei asupra mai multor regiuni din Ucraina din această dimineață. Au avut de suferit oamenii din Kîiv, Lviv, Mîkolaiv, Zaporijjia, Ternopil, Jîtomîr și alte localități.

Bombardarea caselor de locuit, a rețelei de transport, a infrastructurii energetice și a altor ținte civile, care are loc și la această oră, trebuie oprită imediat. Atacurile împotriva civililor sunt crime de război și încălcări grave ale dreptului umanitar.

Republica Moldova este alături de oamenii din Ucraina, vom oferi tot sprijinul celor care vor căuta adăpost în țara noastră”, a scris Maia Sandu pe pagina ei de Facebook.

10/10/2022 , 12:18

Explozii în mai multe orașe din Ucraina

Mai multe orașe ucrainene, inclusiv Kievul, au fost bombardate luni dimineață. Presa ucraineană a relatat că mai multe explozii s-au produs în Liov, un oraș în care s-au refugiat mai mulți oameni din estul țării care au fugit din calea războiului.

Primarul Vitalii Klitchko a precizat că exploziile s-au produs în cartierul Şevcenko, în centrul Kievului, inclusiv în centrul istoric al capitalei unde se află sediul mai multor instituții guvernamentale.

Cel puțin opt oameni au murit, iar alți 24 au fost răniți într-unul dintre bombardamentele lansate asupra Kievului, arată un bilanț provizoriu al Ministerului ucrainean de Interne.

În urma bombardamentelor a fost distrus un centru de afaceri al companiei sud-coreene Samsung.

Comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders, se află în Kiev și a precizat că a fost dus de urgență în subsolul hotelului în care a fost cazat.

VEZI GALERIA
5 imagini

De asemenea, parlamentarul ucrainean Lesia Vasylenko a publicat pe Twitter o fotografie din apropierea sediului principala la Universității Naționale din Kiev, unde s-a produs una dintre explozii.

Reprezentantul Serviciului pentru Situații de Urgență din Kiev a anunțat că sunt persoane și rănite în urma atacului. Salvatorii au intervenit în mai multe zone ale orașului, a precizat Svitlana Vodolaga.

Deocamdată, numărul victimelor nu este cunoscut, cu toate că președintele Vladimir Zelenski a scris pe canalul său de Telegram că ”în urma unui atac cu rachetă asupra Kievului, sunt morți și răniți”.

De asemenea, consilierul prezidențial Mikhail Podolyak a afirmat că atacurile au fost „intenționate”.

„Încă o dovadă a inadecvării teroriste a Kremlinului. Rusia nu este capabilă să lupte pe câmpul de luptă, dar este capabilă să ucidă civili. În loc de discuții, avem nevoie de apărare aeriană, MLRS, proiectile cu rază de acțiune mai mare", a declarat el. 

„Capitala este atacată de teroriștii ruși! Rachetele au lovit obiective din centrul orașului (în cartierul Şevcenko). A pornit alarma aeriană pentru a semnala pericolul”, a scris Vitali Klitchko într-un mesaj prin care le cere tuturor cetățenilor să se îndrepte spre adăposturi.

Mai mulți jurnaliști străini prezenți în capitala Ucrainei au descris un nor negru de fum care s-a înălțat deasupra clădirilor, imediat după explozii.

„Mai multe bombardamente au avut loc în această dimineață în centrul Kievului și în mai multe regiune din Ucraina. Rusia își intensifică atacurile asupra civililor ucraineni”, a scris ambasadorul Statelor Unite la Kiev, pe Twitter.

Potrivit Kiev Independent, explozii s-au produs în cel puțin cinci orașe din Ucraina: Kiev, Hmelnytsky, Zhytomyr, Lviv și Dnipro.

Conform primelor informații, nu au fost înregistrate victime. Incidentul vine după o perioadă de acalmie în zona Kievului, dar și la o zi după ce Putin a catalogat exploziile de pe podul din Crimeea drept un atac terorist pus la cale de serviciile secrete ucrainene.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE