Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Forțele Aeriene Române au detectat rachetele care au trecut deasupra Moldovei. „Nu au reprezentat un pericol pentru România”

Rachetele rusești care au trecut luni dimineață deasupra Republicii Moldova au fost detectate de Forțele Aeriene Române, când au pătruns în spațiul aerian din nord-vestul Mării Negre. Mai exact, trei ținte aeriene au traversat nord-vestul Mării Negre, luni dimineață, a anunțat Ministerul Apărării din România.

„Structurile Statului Major al Forţelor Aeriene care execută serviciul de luptă permanent pentru supravegherea spațiului aerian al României au detectat luni, 10 octombrie, în intervalul orar 8.05-9.09, trei ţinte aeriene care au evoluat în spaţiul aerian aferent bazinului nord-vestic al Mării Negre, către spaţiul aerian al Ucrainei (regiunile Odessa şi Viniţa). Țintele aeriene au survolat și spaţiul aerian al Republicii Moldova.

Din analiza traiectelor de evoluţie şi a parametrilor de zbor, a rezultat că ţintele aeriene au fost, cel mai probabil, rachete de croazieră lansate de pe platforme navale sau terestre din vestul Peninsulei Crimeea.

Țintele aeriene în discuție nu au reprezentat un pericol pentru teritoriul României sau pentru siguranţa traficului aerian al României şi al NATO.

Radarele de supraveghere și cercetare din cadrul Forțelor Aeriene Române fac parte din sistemul de comandă şi control naţional al României şi al NATO şi asigură informarea şi avertizarea timpurie a decidenţilor militari şi politici din România şi din Alianţă.

Conducerea Ministerului Apărării Naționale condamnă în termenii cei mai fermi războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, exprimând sprijinul total pentru suveranitatea, independența și integritatea teritorială a țării vecine. Acțiunile brutale de astăzi, care au vizat zone civile, intens populate, încalcă grav orice normă a dreptului internațional umanitar și, implicit, a Cartei Națiunilor Unite.”, a anunțat MApN.

Bombardamente în Ucraina, luni dimineață. Rachetele au lovit și Kievul

Nu mai puțin de 80 de rachete rusești au fost lansate luni asupra Ucrainei, 41 dintre acestea fiind doborâte, a anunțat Ministerul ucrainean de Interne. Bombardamentele au vizat Kievul, dar și multe alte orașe. Potrivit poliției, cel puțin 10 persoane au murit în urma atacurilor. Câteva rachete au trecut peste Republica Moldova, în drumul lor spre ținte din Ucraina.

Primarul capitalei ucrainene, Vitali Klitchko, a confirmat producerea exploziilor care au avut loc în cartierul Şevcenko din centrul orașului.

O parte dintre rachetele rusești, mai exact 41, ar fi fost distruse de apărarea antiaeriană a Ucrainei, anunță comandanții militari. Tot ei susțin că Rusia a folosit în atac inclusive drone de luptă de fabricație iraniană. A fost vizată și infrastructura energetică a Ucrainei, după cum spune președintele Volodimir Zelenski.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE