Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cristian Diaconescu, despre noile bombardamente din Ucraina: „Atacul reprezintă o agresiune împotriva unor zone locuite de civili”

Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu spune că Rusia vrea să descurajeze poporul ucrainean în speranța ca acesta să schimbe sistemul politic de la Kiev.

„Acest atac reprezintă o agresiune împotriva unor zone locuite de civili, de persoane care nu sunt angrenate în activități militare, iar ceea ce a făcut Rusia e o formă de lovire pe care a practicat-o în al doilea război din Cecenia și în egală măsură în intervenția din Siria.

Deci în acest punct de vedere, aceste acțiuni militare nu vizează sub nicio formă acțiuni militare, ci sunt în mod evident orientate spre zone locuite. În această măsură, iată sunt amenințate și oficiile diplomatice și nu ar trebui să trecem cu ușurință peste acest lucru. Am înțeles că ar fi lovit și centrul consular al reprezentației diplomatice germane din capitala Ucrainei.

Rusia vrea descurajarea poporului ucrainean. Vor ca pe baza fricii să schimbe sistemul politicii de la Kiev, probabil cu o marionetă așa cum și-a dorit Federația Rusă încă de la începutul acestui an. Acesta a fost un semnal clar trimis instituțiilor ucrainene și anume ideea ca acestea să cedeze.”, a declarat Cristian Diaconescu, fost ministru de externe.

Explozii în mai multe orașe din Ucraina

Mai multe orașe ucrainene, inclusiv Kievul, au fost bombardate luni dimineață. Presa ucraineană a relatat că mai multe explozii s-au produs în Liov, un oraș în care s-au refugiat mai mulți oameni din estul țării care au fugit din calea războiului.

Primarul Vitalii Klitchko a precizat că exploziile s-au produs în cartierul Şevcenko, în centrul Kievului, inclusiv în centrul istoric al capitalei unde se află sediul mai multor instituții guvernamentale.

În urma bombardamentelor a fost distrus un centru de afaceri al companiei sud-coreene Samsung.

Comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders, se află în Kiev și a precizat că a fost dus de urgență în subsolul hotelului în care a fost cazat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE