Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

ONU condamnă bombardamentele masive ale Rusiei în Ucraina

Organizația Națiunilor Unite a condamnat atacurile Armatei ruse asupra Ucrainei, care au ucis civili nevinovați. Nu mai puțin de 14 oameni au murit, iar alți 97 au fost răniți, după ce peste 80 de rachete au fost lansate de militarii ruși, luni dimineață, către întreg teritoriul al statului ucrainean. A fost lovită inclusiv capitala, Kiev. Câteva rachete au trecut prin spațiul aerian al Republicii Moldova în drumul către ținte.

VEZI GALERIA
6 imagini

Reprezentanții ONU susțin că atacul declanșat de Rusia reprezintă o „escaladare inacceptabilă a războiului” din Ucraina.

„Secretarul general (al ONU, n.red) s-a declarat profund șocat de atacurile de astăzi pe scară largă cu rachete ale forțelor armate ale Federației Ruse asupra orașelor din Ucraina.

El (António Guterres, n.red) a subliniat că aceasta constituie o altă escaladare inacceptabilă a războiului. Și, ca întotdeauna, civilii plătesc cel mai mare preț”, Stephane Dujarric, purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU.

Volodimir Zelenski, după bombardamentele masive ale Rusiei. „Ucraina nu poate fi intimidată”

Autoritățile de la Kiev au precizat că Rusia a folosit în atac inclusiv drone de luptă de fabricație iraniană. A fost vizată și infrastructura energetică a Ucrainei, după cum a afirmat președintele Volodimir Zelenski.

„Chiar în spatele meu este un loc de joacă în parcul Șevcenko, care a devenit țintă pentru o rachetă rusească. Dar nu este doar parcul Șevcenko, ci și una dintre principalele străzi ale muzeelor din Kiev. În special, cea pe care se află Muzeul de Artă Hanenko care a fost avariat de acest atac al teroriștilor.

Ucraina nu poate fi intimidată. Doar uniți vom fi mai puternici. Ucraina nu poate fi oprită. Suntem convinși și mai mult că teroriștii trebuie opriți. Armata rusă a bombardat special în ora de vârf a dimineții. Aceasta este o tactică tipic teroristă. Au vrut să provoace și mai multă frică și să afecteze mai mulți oameni. Au făcut-o. Întreaga lume a văzut acest lucru”, a afirmat liderul de la Kiev.

Locuitorii orașelor atacate s-au adăpostit de urgență, așa cum au făcut și copiii dintr-o grădiniță din Kiev.

Didier Reynders, comisarul european pentru Justiție, se afla luni la Kiev în timpul atacurilor și a postat fotografii cu el și echipa sa în adăpostul antiaerian.

Șefa Comisiei Europene: „Sunt șocată și îngrozită de atacul ticălos asupra Kievului și a altor orașe ucrainene”

Reacțiile internaționale au apărut imediat, condamnând noile bombardamente ale Rusiei asupra Ucrainei.

”Sunt șocată și îngrozită de atacul ticălos asupra Kievului și a altor orașe ucrainene. Rusia a arătat încă o dată lumii ce reprezintă. Teroare și brutalitate. Cei responsabili trebuie trași la răspundere. Deplângem victimele și le-am transmis sincere condoleanțe prietenilor noștri ucraineni”, a declarat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.

De la București, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că una dintre lovituri a avut loc în apropiere de ambasada de la Kiev, dar aceasta nu a avut de suferit.

”Condamn cu fermitate atacurile cu rachete ale RU împotriva obiectivelor civile din centrul #Kyiv precum și din alte orașe ucrainene. Mă bucur să constat că personalul Ambasadei României este în siguranță, în contextul în care una dintre rachete a lovit la doar 850 m de sediul său”, a afirmat ministrul de Externe.

Câteva rachete rusești care au lovit Ucraina au încălcat spațiul aerian al Republicii Moldova, a anunțat ministrul moldovean de externe Nicu Popescu.

”Trei rachete de croazieră lansate în această dimineață asupra Ucrainei de către nave rusești în Marea Neagră au traversat spațiul aerian al Republicii Moldova”, a declarat pe Twitter șeful diplomației moldovenești, adăugând că l-a convocat pe ambasadorul rus în Republica Moldova.

De la Kremlin, președintele Putin a spus că atacurile au fost un răspuns la ceea ce el a numit ”acte teroriste” ucrainene. Este o referire la explozia de sâmbătă a podului din Crimeea.

„Astăzi (luni, n.red), la propunerea Ministerului Apărării și conform planului Marelui Stat Major rus, a fost lansat de pe mare, uscat și din aer un atac masiv cu rachete de înaltă precizie cu rază lungă de acțiune asupra unor obiecte energetice, a unor obiecte de administrație militară și de comunicații din Ucraina. În cazul în care vor mai fi tentative de organizare a unor atacuri teroriste pe teritoriul țării noastre, răspunsurile noastre vor fi dure și vor corespunde amenințărilor făcute Rusiei”, a amenințat Vladimir Putin.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE