Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Viceguvernatorul prorus din regiunea Herson a murit într-un accident. Era unul dintre cei mai vocali susținători ai invaziei din Ucraina

Kirill Stremusov, un oficial prorus de rang înalt din regiunea ucraineană Herson, a murit miercuri într-un accident rutier, a anunțat biroul guvernatorului, citat de presa rusă.

Stremusov, care era viceguvernatorul regiunii Herson, era unul dintre cei mai vocali susținători ai invaziei declanșate de Rusia în Ucraina, la sfârșitul lunii februarie. Autoritățile ucrainene l-au acuzat de trădare, după ce a fost numit în funcție, la două luni de la declanșarea invaziei.

„Kirill Stremusov a murit. Este o tragedie uriașă, o pierdere ireparabilă”, a precizat Sergei Aksionov, liderul prorus al Crimeei, într-un mesaj publicat pe Telegram.

Regiunile ucrainene Herson, Donețk, Lugansk și Zaporojie au fost anexate ilegal de către Moscova pe 30 septembrie, ca urmare a unor pretinse referendumuri prin care și-au declarat independența față de Ucraina.

Moartea lui Stremusov a survenit în contextul în care autoritățile proruse din Herson ar fi început o nouă etapă de „evacuări” din oraș, conform Institutului pentru studierea războiului. Autoritățile de la Kiev au catalogat aceste acțiuni drept „deportări forțate”.

În ultimele zile, Stremusov a fost activ pe rețelele de socializare, unde a postat mesaje prin care le-a cerut localnicilor să părăsească teritoriile anexate de Moscova. El precizase că data de 7 noiembrie ar fi termenul limită privind evacuările realizate organizat din orașul Herson.

Între timp, soldații ruși continuă să sape tranșee în jurul orașului, pe măsură ce contraofensiva ucraineană ia amploare.

Herson este singura capitală regională pe care Moscova o controlează de la momentul declanșării invaziei în luna februarie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE