Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bucurie în Ucraina după eliberarea orașului Herson. Ministru de Externe: „Războiul continuă”

Ucraina a promis că va continua lupta împotriva Rusiei, la o zi după ce militarii săi au recucerit orașul Herson. în sudul țării. Autorităţile ucrainene susţin că peste 80.000 de militari ruşi au fost ucişi de la începutul invaziei din 24 februarie.

Într-un discurs susținut sâmbătă la summitul ASEAN găzduit de Cambodgia, ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a declarat că lupta pentru eliberarea Ucrainei va continua.

„Câștigăm bătălii pe câmpul de luptă. Dar războiul continuă. Înțeleg că toată lumea vrea ca războiul să se termine cât mai repede posibil. Cu siguranță, noi suntem cei care ne dorim acest lucru mai mult decât oricine”, a declarat Kuleba, potrivit Euronews.com.

Ministrul ucrainean de Externe: „Victoria noastră va fi victoria noastră comună - o victorie a tuturor naţiunilor iubitoare de pace”

Imnul naţional ucrainean a răsunat la Herson în urma retragerii de către Moscova a forţelor sale vineri din oraş. Herson este prima capitală regională, capturată de militarii ruși după invadarea Ucrainei, ordonată de Vladimir Putin, la 24 februarie.

"Foarte puţină lume credea că Ucraina va supravieţui", a declarat Kuleba în timpul întâlnirii sale cu secretarul de stat american Antony Blinken în marja unui summit al Asiei de Sud-Est în Cambodgia, conform Agerpres.

"Doar împreună vom putea câştiga şi alunga Rusia din Ucraina. Suntem pe calea bună. Asta se întâmplă şi victoria noastră va fi victoria noastră comună - o victorie a tuturor naţiunilor iubitoare de pace din lumea întreagă", a adăugat oficialul ucrainean.

Kuleba a declarat că ucrainenii care sărbătoresc eliberarea Hersonului varsă de asemenea "lacrimi de recunoștință" pentru SUA şi ajutorul militar în valoare de miliarde de dolari.

La rândul său, Blinken a salutat "curajul remarcabil" al militarilor şi al poporului ucrainean şi a promis că sprijinul SUA „a continua oricât de mult timp va trebui" pentru a învinge Rusia.

VEZI GALERIA
6 imagini

Zelenski, după ce Ucraina a recucerit orașul Herson: „Este o zi istorică”

Alți aliați ai Ucrainei au salutat eliberarea orașului Herson.Marea Britanie a catalogat retragerea Rusiei drept o greșeală tactică. Ministrul britanic Apărării, Ben Wallace, consideră că decizia va stârni îndoieli în rândul cetățenilor ruși.

"Retragerea anunțată a Rusiei din Kherson reprezintă încă un eșec strategic pentru ei. În februarie, Rusia nu a reușit să cucerească obiectivele majore pe care și le-a stabilit, în afară de Herson".", a spus oficialul britanic.

„Acum, cu [acest oraș] de asemenea abandonat, oamenii din Rusia trebuie să se întrebe: Pentru ce sunt toate astea?", a adăugat el.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a publicat pe canalul său de Telegram un clip în care militarii ucraineni au fost întâmpinați cu urale de localnicii din Herson. Liderul de la Kiev a spus că recucerirea orașului Herson reprezintă un moment istoric pentru Ucraina.

„Astăzi este o zi istorică. Ne luăm înapoi sudul țării, ne luăm înapoi Hersonul. Forțele speciale se află deja în oraș", a declarat Zelenski într-un discurs care a fost distribuit masiv pe rețelele de socializare.

Președintele ucrainean a spus că primul obiectiv al forțelor ucrainene este de a îndepărta minele lăsate de armata rusă drept capcane.

Cu o populație de 250.000 de locuitori, orașul Herson a fost ocupat de militarii ruși la jumătatea lunii martie. Forțele rusești s-au retras din regiunea nord-estică Harkov în septembrie, în urma unei ofensive a trupelor ucrainene.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE