Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE: Imagini din satelit. Trupele ucrainene au descoperit noi avarii la barajul de pe Nipru din apropierea oraşului Herson

Ministerul rus al Apărării a declarat vineri că a terminat de retras trupele sale de pe malul vestic al râului Nipru, în regiunea Herson din sudul Ucrainei, o retragere care marchează un alt eșec umilitor pentru Moscova în războiul său din Ucraina.

12/11/2022 , 11:13

Casa Albă salută o „victorie extraordinară” a Ucrainei la Herson

Casa Albă a salutat sâmbătă ceea ce pare să fie o „victorie extraordinară” pentru Ucraina după retragerea forţată a armatei ruse şi recucerirea oraşului Herson, în sudul ţării.

„Se pare că ucrainenii tocmai au repurtat o victorie extraordinară: singura capitală regională capturată de Rusia în acest război s-a întors acum sub drapel ucrainean, ceea ce este cu totul remarcabil”, a declarat presei consilierul pentru securitatea naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, care îl însoţeşte pe preşedintele Joe Biden la summitul ASEAN din Cambodgi, potrivit Agerpres.

Sullivan s-a exprimat după intrarea trupelor ucrainene în oraş, ceea ce reprezintă un nou eşec usturător pentru Moscova, după aproape nouă luni de război în Ucraina.

Retragerea forţelor ruse va avea "implicaţii strategice mai largi", în special atenuarea ameninţării pe termen lung din partea Rusiei asupra mai multor oraşe din sudul Ucrainei, printre care şi Odesa, a declarat el.

„Este un moment mare şi se datorează tenacităţii incredibile şi abilităţii ucrainenilor, cu sprijinul unit şi neclintit al SUA şi al aliaţilor noştri”, a adăugat Sullivan.

12/11/2022 , 08:52

Noi avarii la barajul de pe Nipru din apropierea oraşului Herson

Noi daune semnificative aduse barajului Nova Kahovka din sudul Ucrainei au fost observate în urma retragerii trupelor ruse din oraşul Herson aflat în apropiere, potrivit informaţiilor furnizate vineri de compania americană de imagini satelitare Maxar.

Maxar a informat că imaginile de vineri arată că mai multe poduri care traversează Niprul au fost, de asemenea, avariate.

„Imaginile din satelit din această dimineaţă... dezvăluie noi daune semnificative la mai multe poduri şi la barajul Nova Kahovka după retragerea rusă din Herson, peste Nipru”, potrivit unui comunicat al companiei Maxar, citat de Agerpres.

Astfel, secţiuni din partea nordică a barajului şi porţi de ecluză au fost "distruse în mod intenţionat".

La începutul acestei săptămâni, Rusia a acuzat Ucraina că a bombardat barajul, aminteşte Reuters.

Ambele părţi s-au acuzat în mod repetat că plănuiesc să spargă barajul folosind explozibili, ceea ce ar determina inundaţii importante în aval şi ar provoca probabil distrugeri majore în regiunea din jurul oraşului Herson.

Herson era singura capitală regională pe care Rusia reuşise să o ocupe de la începerea invaziei în Ucraina, pe 24 februarie. Trupele ucrainene au fost întâmpinate cu bucurie de locuitori după ce trupele ruse au părăsit oraşul.

11/11/2022 , 20:10

Volodimir Zelenski: „Poporul nostru. Al nostru. Herson”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis că Herson este „al nostru”, după ce s-au retras trupele ruse.

„Poporul nostru. Al nostru. Herson”, a scris Zelenski pe reţeaua Telegram. Mesajul scurt a fost dat alături de drapelul ucrainean, potrivit Agerpres.

Pe contul oficial de Instagram, Zelenski a postat o filmare în care ucrainenii celebrează victoria și eliberarea Hersonului chiar și după lăsarea serii.

Herson, oraș important din sudul Ucrainei, a fost recucerit vineri de trupele Kievului.

11/11/2022 , 19:23

Cadavre găsite în Herson

Procurorul general al Ucrainei a declarat că trei cadavre găsite în timpul unei percheziții în regiunea Herson sunt investigate pentru a se stabili dacă au fost victime ale unor crime de război.

Soldații au găsit cadavrele într-o pivniță din Berislav, la nord de Herson, de-a lungul râului Nipru, potrivit The Guardian.

11/11/2022 , 17:20

Kiev: Unii militari ruși renunță la uniformă și încearcă să se amestece printre localnicii

Unii dintre soldații ruși rămași vineri în Kherson și-ar fi aruncat uniformele și ar fi îmbrăcat haine civile în încercarea de a se amesteca printre locuitori, potrivit autorităților de la Kiev.

„Înțelegem că o parte dintre ruși au rămas, și-au schimbat hainele și nu au putut trece dincolo, iar acum sunt împrăștiați în jurul orașului Herson și pe malul drept al râului Nipru. Numărul acestor persoane nu este încă precis”, a declarat Serhii Khlan, adjunct al Consiliului Regional Herson.

11/11/2022 , 16:35

Trupele ucrainene au intrat în Herson după retragerea rușilor

Kievul a confirmat că armata ucraineană a intrat în Herson, după ce anterior ministrul de Externe, Dmitro Kuleba, a vorbit despre retragerea trupelor rusești din regiune.

11/11/2022 , 16:29

Ministrul Apărării din Ucraina, soldaților ruși rămași în Herson: „Predați-vă”

Ministerul ucrainean al Apărării a făcut apel la soldații ruși rămași în Herson să depună armele și să se predea, după ce a declarat că orașul revine sub control ucrainean.

"Comandanții voștri v-au abandonat în voia sorții... îndemnându-vă să vă schimbați în haine civile și să încercați să părăsiți Kherson pe cont propriu. Evident, nu veți reuși", a declarat ministerul într-o postare pe Facebook.

"Dacă vă predați de bunăvoie, Ucraina vă garantează viața și siguranța".

11/11/2022 , 15:15

Steagul Ucrainei, ridicat în centrul orașului Herson

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a anunțat oficial retragerea trupelor rusești din regiunea Herson. Pe conturile de Telegram au început să curgă imagini cu steaguri ucrainene ridicate de oamenii care sărbătoresc această reușită a Ucrainei în fața amenințării rusești.

Oraș al morții

Într-o declarație transmisă de agențiile de presă de stat rusești, ministerul a precizat că retragerea a fost finalizată vineri la ora 5 dimineața și că nu a rămas în urmă nicio unitate de echipament militar. Printre zonele din care au plecat militarii ruși se numără și orașul Herson, singura capitală regională pe care Moscova a cucerit-o în timpul invaziei sale de opt luni și jumătate în Ucraina.

Kremlinul a rămas sfidător vineri, insistând că retragerea nu a reprezentat în niciun fel o rușine pentru președintele rus Vladimir Putin. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că Moscova continuă să considere regiunea Herson ca făcând parte din Rusia.

Cu puțin timp înainte de anunțul rusesc, biroul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a descris situația din regiunea Herson ca fiind „dificilă”. Acesta a raportat bombardarea de către Rusia a unora dintre satele și orașele pe care forțele ucrainene le-au recucerit în ultimele săptămâni în timpul contraofensivei lor în regiunea Herson.

Oficialii ucraineni au fost atenți la retragerea rusă anunțată săptămâna aceasta, temându-se că soldații lor ar putea fi atrași într-o ambuscadă în orașul Herson, care avea o populație de 280.000 de locuitori înainte de război. De asemenea, analiștii militari au prezis că armata rusă va avea nevoie de cel puțin o săptămână pentru a finaliza retragerea trupelor.

Consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak a declarat joi că trupele ruse în retragere au amplasat mine în tot Hersonul pentru a-l transforma într-un „oraș al morții”. El a prezis, de asemenea, că vor bombarda orașul după ce se vor reloca peste râul Nipru.

Podul Antonivskiy

Starea podului cheie Antonivskiy, care leagă malurile de vest și de est ale Niprului în regiunea Herson, a rămas neclară vineri și ar putea fi esențială pentru a determina dacă rușii au părăsit de fapt cu toții orașul Herson. 

Rapoartele mass-media rusești au sugerat că podul a fost aruncat în aer în urma retragerii rusești; reporterii pro-Kremlin au postat imagini cu podul din care lipsește o secțiune mare. Însă Serghei Eliseev, un oficial instalat de ruși în regiunea Herson, a declarat pentru agenția de presă Interfax că „Podul Antonivskiy nu a fost aruncat în aer, este în aceeași stare”. 

Recucerirea orașului ar putea oferi Ucrainei o rampă de lansare pentru provizii și trupe pentru a încerca să recâștige alte teritorii pierdute în sud, inclusiv Crimeea, pe care Moscova a confiscat-o în 2014.

Totuși, de pe noile poziții ale forțelor sale de pe malul estic, Kremlinul ar putea încerca să escaladeze războiul, despre care evaluările SUA au arătat că ar fi putut deja să ucidă sau să rănească zeci de mii de civili și sute de mii de soldați.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE