Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Trupele ucrainene se apropie de Herson, în timp ce rușii părăsesc orașul

Trupele ucrainene au recucerit zeci de localități abandonate de forțele rusești în sudul Ucrainei, la o zi după ce Moscova și-a anunțat retragerea din Herson. Misiunea armatei ucrainene este însă una dificilă, pentru că o mare parte din orașe sunt pline de mine antipersonal, potrivit autorităților de la Kiev.

Rușii au început să părăsească orașul

Ultimul convoi cu civili evacuați din Herson a ajuns in Crimeea. Asta în timp ce  trupele ucrainene au făcut progrese importante în apropierea Hersonului, ajungând chiar și la șapte km apropiere de oraș. Rusia a anunțat că a început să părăsească orașul, însă acest lucru ar putea dura câteva săptămâni.

„Primul și cel mai important lucru (după eliberarea zonei) este acțiunea de deminare. Ocupanții lasă în urmă mii de mine și muniție neexplodată. Am auzit adesea estimări potrivit cărora curățarea Ucrainei de minele rusești va dura zeci de ani. Nu putem aștepta atât de mult. Trebuie să facem în câțiva ani ceea ce în alte părți ale lumii ar putea dura zeci de ani,” a declarat Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei.

În același timp, Casa Albă a anunțat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, care va include rachete pentru sistemele de apărare aeriană Hawk, precum și sisteme de apărare aeriană Avenger, care vor fi echipate cu rachete Stinger.

Pe de altă parte, armata rusă a atacat din nou o centrală energetică din Ucraina, provocând daune semnificative. Atacuri asemănătoare cu acesta au afectat grav infrastructura Ucrainei și au dus la întreruperi parțiale de energie, care continuă și acum la Kiev.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE