Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un milion de ucraineni fug din estul țării. Guvernul ucrainean: „Nu vă întoarceți acasă până la primăvară”

În Ucraina există în prezent un milion de persoane strămutate în interiorul țării, care caută adăpost în special în partea de vest, potrivit reprezentanților ONU. Oficialii spun că această situație provoacă dificultăți pentru instituțiile locale, care au nevoie de sprijin.

Presiuni asupra rețelelor electrice din Ucraina

Organizațiile umanitare îi primesc pe ucrainenii care s-au refugiat din est în Regiunea Kirovograd din vestul Ucrainei. Autoritățile au pus la dispoziția oamenilor 32 de trenuri cu care aceștia se pot strămuta. Reprezentanții ONU spun că împreună cu agențiile umanitare, calea ferată și Guvernul, oamenii pot primi provizii de bază, cazare temporară și un ajutor financiar unic.

„În prezent, există 1 milion de persoane din 5. 670 de localități de unde persoanele strămutate caută adăposturi temporare și sprijin și care au nevoie de ajutor pe măsură ce se apropie iarna. Cele mai urgente ajutoare necesare sunt haine de iarnă, pături, sobe portabile și combustibil solid,” a declarat Stephane Dujarric, purtător de cuvat ONU.

Numărul ucrainenilor care au fugit în alte țări este mult mai mare. Acesta este estimat la 7,7 milioane, conform Comisariatul ONU pentru Refugiați. Din partea guvernului ucrainean, mesajul este clar: „Nu vă întoarceți acasă până la primăvară”. Sfatul vine pe fondul temerilor că rețelele energetice ale țării nu pot face față atacurilor rusești.

Ucrainenii care au fugit ar trebui să rămână acolo unde se află pe timpul iernii, pentru a reduce presiunea asupra rețelelor electrice din Ucraina. Se estimează că atacurile aeriene rusești au distrus peste o treime din sectorul energetic al țării.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE