Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Peste un milion de locuințe ucrainene au rămas fără energie electrică în urma recentelor atacuri rusești, potrivit președinției ucrainene. Cel puțin o treime din centralele electrice ale țării au fost distruse înainte de venirea iernii, iar Kievul este unul dintre cele mai afectate orașe.

Întreruperile de current, anunțate

Compania de energie din Kiev a introdus întreruperi programate de energie electrică, în condițiile în care Rusia atacă în mod repetat rețeaua electrică a țării. Potrivit guvernului ucrainean, peste un milion de locuințe au rămas fără energie electrică, iar cel puțin o treime din centralele electrice ale țării au fost distruse chiar înainte de venirea iernii.

„La noi acasă au avut loc pene de curent programate timp de mai multe zile, de patru ore fiecare. Ce să facem, trebuie să cumpărăm lumânări, trebuie să ne pregătim cumva. Pentru că evenimentele din ultima vreme ne-au îngreunat puțin viața, dar ce putem face. Trebuie să supraviețuim,” a declarat un bărbat.

Faptul că întreruperile de curent sunt de cele mai multe ori anunțate, îi ajută pe locuitorii capitalei ucrainene să-și planuri din timp, iar cei mai mulți dintre aceștia se arată încrezători.

Distrugerea sistemului energetic ucrainean

„Cred că este necesar ca magazinele să funcționeze, semafoarele și semnele de circulație să funcționeze, să aibă electricitate. Iar oamenii pot sta în întuneric, nu sunt îngrijorat,” a declarat un bărbat.

Ministrul ucrainean al Energiei spune că loviturile rusești asupra rețelei electrice sunt bine planificate de Rusia.

„Din punct de vedere al sistemului energetic, bombardamentele de astăzi reprezintă un plan de acțiune pentru distrugerea sistemului energetic ucrainean, care a fost încredințat armatei pentru a fi pus în aplicare,” a declarat German Galushchenko, ministrul ucrainean al Energiei. 

Atacurile asupra instalațiilor energetice din Ucraina au avut loc după ce podul care leagă Crimeea anexată de Rusia continentală a fost parțial distrus.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE