Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina: Oamenii stau ore întregi la coadă pentru apă potabilă în Nikolaev

Locuitorii orașului Nikolaev, care a fost lovit din nou de armata rusă, se luptă de luni de zile și cu  lipsa apei potabile. Oamenii stau ore întregi la cozi imense pentru a-și face provizii, după ce infrastructura a fost distrusă.

Apa de la robinet, mult prea murdară

Încă de la mijlocul lunii aprilie, locuitorii din Nikolaev trăiesc fără un sistem centralizat de apă potabilă, după ce rușii au distrus conducta principală, care alimenta de mai bine de 40 de ani portul din sudul Ucrainei. 

„Nu este suficientă apă nici pentru a găti, a spăla vasele sau pentru a te spăla, pentru că apa de la robinet nu este bună. Vin aici de două ori pe săptămână,” a spus o femeie.

Sute de oameni au stat la coadă de la prima oră pentru a lua apă potabilă dintr-un camion încărcat cu 27.000 de litri. În oraș sunt mai multe centre de distribuție, pentru că apa de la robinet este mult prea murdară pentru a fi folosită.

„Cel mai mult am stat la coadă trei ore și jumătate. La acea vreme (la începutul războiului n.red.) nimeni nu avea o roabă. Am luat 30 de litri de apă după ce am așteptat trei ore. Apoi a durat două ore și jumătate, iar mai târziu oameni din Odesa au ajutat la îmbunătățirea distribuției apei. La început am luat doar într-un singur loc, apoi au apărut centre de distribuție în diferite locuri. Așa am trăit în ultima jumătate de an,” a spus un bărbat.

În jur de 500.000 de oameni locuiesc în Nikolaev. Portul situat în sudul Ucrainei este unul dintre orașele cele mai afectate de războiul declanșat de ruși. Armata rusă a distrus în parte infrastructura critică. Recent, cel puțin cinci persoane au fost rănite în urma unui atac cu rachete asupra unor clădiri rezidențiale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE