Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șoigu acuză Ucraina că vrea să detoneze o bombă radioactivă murdară. Zelenski ripostează

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a acuzat Ucraina că plănuiește să detoneze o bombă radioactivă murdară și să dea vina pe Moscova. Șoigu a spus că „situația se deteriorează rapid” în războiul din Ucraina, în cadrul unor convorbiri telefonice cu națiunile NATO.

Șoigu nu are dovezi

Fără a furniza dovezi, Șoigu le-a spus omologilor săi francezi, britanici și turci despre îngrijorările Rusiei. O bombă „murdară” este un dispozitiv care folosește explozibili pentru a împrăștia deșeuri radioactive. Aceasta nu are efectul devastator al unei explozii nucleare, dar ar putea expune zone extinse la contaminare radioactivă.

Kievul a ripostat imediat

Președintele Zelenski acuză Moscova de minciuni flagrante.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Dacă Rusia spune că Ucraina ar pregăti o astfel de armă, înseamnă un singur lucru, acela că Rusia o are deja. Consider că acum lumea ar trebui să reacționeze cât se poate de dur.”

Între timp, situația de la Kiev rămâne tensionată indiferent de probabilitatea unui atac cu bombă radioactivă. Analiștii militari spun că acuzațiile reciproce prezintă riscuri de escaladare a conflictului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE