Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Viktor Orban, discurs critic la adresa UE: „Cei care atacă Ungaria ar putea sfârși ca blocul sovietic”

Premierul Ungariei a folosit cuvinte dure la adresa Uniunii Europene, cu ocazia aniversării a 66 de ani de la revoluția ungară contra ocupației sovietice. Viktor Orban a sugerat că Uniunea Europeană, care, citez, ''trage în Ungaria'' ar putea sfârși la fel ca blocul sovietic.

Șeful Guvernului de la Budapesta a criticat în mod constant sancțiunile impuse Rusiei de partenerii europeni, cu toate că a fost unul dintre cei care le-au votat.

„Războiul în vecinătatea noastră, criza financiară și declinul economic în Uniunea Europeană, invazia migranților în sud, războiul în est și criza economică în vest, asta este ceea ce trebuie să luptăm.

Întreaga lume ar trebui să înțeleagă că oricine vrea să pună presiune pe noi este sortit eșecului. Am fost aici când ne-a atacat primul imperiu cuceritor și vom fi aici când ultimul se va prăbuși.

Să nu ne batem capul cu cei care atacă Ungaria din umbră sau din fruntea Bruxelles-ului. Vor sfârși la fel ca predecesorii lor”, a declarat Viktor Orban, premierul Ungariei.

Ungaria, nemulțumită de sancțiunile împotriva Rusiei

Discursul susținut de premierul ungar vine în contextul lansării la jumătatea lunii octombrie a unei "consultări naţionale" pe tema sancţiunilor europene împotriva Moscovei, pe care Viktor Orban nu încetează să le blameze.

În Budapesta şi în alte orașe din Ungaria, au fost afișate postere cu un mesaj flancat de o rachetă: „Sancţiunile Bruxellesului ne ruinează!”.

De la începutul conflictului în Ucraina, Ungaria - puternic dependentă de importurile de hidrocarburi ruseşti - a avut grijă să păstreze relaţii bune cu Kremlinul pentru a continua să primească gaze şi petrol. În acelaşi timp, Budapesta a refuzat să acorde un ajutor militar Kievului, criticând totodată strategia Bruxellesului în această privinţă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE