Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Viktor Orban stârnește indignare în România, atacând „amestecul de rase” din Europa

Indignare pe scena politică românească, după o declarație făcută la Băile Tușnad de premierul maghiar Viktor Orban. Oficialul de la Budapesta a făcut o pledoarie împotriva migrației, pe care o numește „amestec de rase”. Viktor Orban crede că fenomenul migraţionist a împărțit Europa în două. Afirmațiile sale făcute în discursul susținut în secuime a fost preluat de presa internațională.

„Noi (ungurii – n.red.) nu suntem o rasă mixtă... și nu vrem să devenim o rasă mixtă. (…) Țările în care europenii și non-europenii se amestecă „nu mai sunt națiuni”, ar fi spus Viktor Orban, citat de cotidianul britanic The Guardian.

Cum a fost perceput mesajul premierului maghiar de către lumea politică

Poziția premierului maghiar a fost condamnată de șeful diplomației române.

Este regretabil că astfel de idei sunt propagate de pe teritoriul României, în contextul global complex pe care trebuie să îl înfruntăm cu toții, mai ales că pozițiile noastre oficiale sunt diferite de aceste teze. E clar că nu putem fi de acord cu ele. Nu mai spun de declarațiile privind rasele, care nu sunt acceptabile”, a transmis Bogdan Aurescu - ministrul Afacerilor Externe, pentru Digi24.ro.

În direct la Euronews România, europarlamentarul Carmen Avram a declarat că această afirmație jignește Uniunea Europeană.

Este rușinoasă și înfricoșătoare, pentru că are reverberații peste decenii. Această rasă pură maghiară pe care o proclamă Viktor Orban este o sintagmă îngrozitoare și nu își are locul într-o lume în care UE și noi, cu toții încercăm să fim mai deschiși, mai toleranți. Orban este oricum oaia neagră a Uniunii Europene”, spune Carmen Avram – europarlamentar.

Domnul Orban este perfect pe contrasens cu ce a asumat, odată cu accederea în Uniunea Europeană. Dacă e să comparăm România ca model de comportament, în chestiunea minorităților suntem model. Și premierul maghiar tocmai aici vine să facă aceste afirmații care, hai sa fim indulgenți, sunt la limita rasismului”, atrage atenția Ionuț Stroe – purtător de cuvânt al PNL.

Deși este acuzat că duce o politică împotriva minorităților și că a înăbușit libertatea de exprimare în țara sa, Viktor Orban a câștigat în luna aprilie cel de-al patrulea mandat consecutiv de premier.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE