Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Viktor Orban, în România: Suntem într-o mașină cu toate roțile găurite. Este clar că războiul nu poate fi câștigat în acest fel

Uniunea Europeană are nevoie de o nouă strategie pentru războiul din Ucraina, deoarece sancțiunile împotriva Moscovei nu au funcționat, a declarat sâmbătă premierul maghiar Viktor Orban, în timpul unei vizite efectuate în România, transmite Reuters.

Victor Orban vizitează în aceste zile comunitatea maghiară din România. Premierul maghiar participă de cel puțin un deceniu la Școala de Vară de la Balvanyos, Băile Tușnad, unde obișnuiește să țină un discurs.

"Este nevoie de o nouă strategie care ar trebui să se concentreze pe discuțiile cu privire la pace și pe elaborarea unei bune propuneri de pace, în loc de câștigarea războiului", a spus Orban într-un discurs. El a reiterat că Ungaria nu se va implica în războiul din Ucraina.

Orban a declarat în repetate rânduri că Ungaria nu este dispusă nici să susțină embargourile UE sau limitările importurilor de gaze din Rusia, deoarece acest lucru i-ar submina economia.

Ce strategie a avut UE în război?

El a precizat în discursul său că strategia occidentală a fost construită pe patru piloni. Primul indică faptul că Ucraina poate câștiga un război împotriva Rusiei cu armele NATO. Al doilea, că sancțiunile ar slăbi Rusia și i-ar destabiliza conducerea. Al treilea, că sancțiunile ar afecta Rusia mai mult decât continentul european. Iar al patrulea, că lumea s-ar alinia în sprijinul Europei.

Orban a declarat că această strategie a eșuat, deoarece guvernele din Europa se prăbușesc "ca piesele de domino", iar prețurile la energie au crescut vertiginos. Politicianul spune că este nevoie acum de o nouă strategie.

"Suntem într-o mașină cu toate roțile găurite: este extrem de clar că războiul nu poate fi câștigat în acest fel", le-a transmis Orban susținătorilor săi.

Oficialul de la Budapesta a mai precizat că Ucraina nu va câștiga niciodată războiul în această manieră. "Pur și simplu pentru că armata rusă domină asimetric", a completat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE