Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Viktor Orbán: Ungaria susține cererea de candidat la UE a Ucrainei

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán, a subliniat, într-o discuție telefonică cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, faptul că Ungaria susține cererea Ucrainei de a obține statutul de candidat la Uniunea Europeană, potrivit agenției ungare de presă MTI, care îl citează pe şeful biroului de presă al premierului ungar, Bertalan Havasi.

Convorbirea dintre cei doi, care a fost inițiată de președintele Zelenski, vine în contextul summit-ului Consiliului European de săptămâna aceasta, în care Ucraina și Republica Moldova sunt așteptate să primească statutul de candidate la Uniunea Europeană. 

Pentru a obține, însă, acest statut, candidatele au nevoie de votul unanim al tuturor statelor membre UE, printre care se află și Ungaria.

Statul vecin anunțase prin Bertalan Havasi, cu doar o zi înainte, că prim-ministrul Victor Orbán va accepta acordarea statutului de candidat UE a Ucrainei și a Moldovei doar concomitent cu cererea celorlalte state care își doresc acest statut, Georgia și Bornia și Herțegovina, ale căror candidaturi sunt considerate a fi imposibile de acceptat în prezent.

Potrivit liderului ungar, obstacolele birocratice din calea aderării efective a Ucrainei la UE „ar trebui eliminate”. 

Conversația s-a mai axat și pe primirea refugiaţilor de război de către Ungaria sau despre alte domenii de cooperare ungaro-ucrainene, conform MTI.

Viktor Orbán a mai precizat că Ungaria a acceptat deja aproximativ 800 000 de refugiaţi ucraineni şi că este pregătită să coopereze în continuare în domeniul energiei, să transporte pe calea ferată cereale din Ucraina şi să primească şi mai mulţi studenţi ucraineni.

În numele poporului ucrainean, Volodimir Zelenski a mulţumit Ungariei pentru sprijin.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE