Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Anunț oficial: Comisia Europeană sprijină candidaturile Ucrainei și Republicii Moldova la UE

Comisia Europeană susține statutul de candidat la Uniunea Europeană al Ucrainei și al Republicii Moldova, a anunțat președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, într-o conferință de presă.

Ursula von der Leyen sublinia, săptămâna trecută, că Uniunea Europeană e în faţa unei decizii „istorice” privind Ucraina.

Executivul Uniunii sprijină, de asemenea, și candidatura Georgiei la UE, însă numai după ce Consiliul European va evalua „numărul de condiții îndeplinite” de autoritățile de la Tbilisi.

Statele membre UE vor avea, însă, ultimul cuvânt cu privire la statutul celor trei, la summitul Consiliului European din 23-24 iunie, de la Bruxelles.

„Ucraina a implementat deja aproximativ 70% din reglementările, normele și standardele Uniunii Europene. Cu toate acestea, o muncă importantă rămâne de făcut în ceea ce privește statul de drept, oligarhii, combaterea corupției și drepturile fundamentale. Procesul este unul bazat pe merit. Astfel, progresul depinde în totalitate de Ucraina”, a afirmat Ursula von der Leyen, pe twitter.

Reacția lui Zelenski

„Apreciez concluzia pozitivă a statutului de candidat al Ucrainei. Este primul pas spre apartenența la UE, care cu siguranță ne va aduce Victoria mai aproape. (Sunt) Recunoscător Ursulei von der Leyen și fiecărui membru al CE (Comisiei Europeane, n.red.) pentru această decizie istorică. Mă aștept,  săptămâna viitoare, la un rezultat pozitiv de la #EUCO (Summit-ul Consiliului European, n.red.)”, a scris pe Twitter președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Reacția Maiei Sandu

„Semnal puternic de sprijin pentru #Moldova și cetățenii noștri! Comisia Europeană a recomandat acordarea Republicii Moldova a statutului de candidat la Uniunea Europeană, înțelegând că vor fi depuse eforturi suplimentare pentru a avansa în reformele deja începute. Ne angajăm să muncim din greu și contam pe sprijinul Consiliului European”, a afirmat președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, pe twitter.

Reacția României

Președintele României, Klaus Iohannis, s-a arătat „foarte bucuros” după anunțul Comisiei Europene, care reprezintă un pas „binemeritat” pentru cetățenii Ucrainei și ai Republicii Moldova.

„După luni de dialog intens și coordonare, sunt foarte bucuros să salut opiniile Comisiei Europene privind acordarea statutului de candidat la UE pentru Ucraina și Republica Moldova. Acesta este un pas binemeritat înainte pentru cetățenii din Ucraina și Republica Moldova. Vom continua să sprijinim activ Ucraina, Moldova și Georgia să devină parte din familia UE!”, a precizat președintele, pe Twitter.

La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a declarat pe Twitter că Guvernul României este „gata” să susțină atât parcursul european al „apropiaților” parteneri estici, cât și aspirațiile cetățenilor lor pentru sociețăți mai prospere și democratice.

Ce urmează pentru Ucraina și Republica Moldova

Anunțul președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vine la doar o zi distanță după vizita la Kiev a președintelui francez Emmanuel Macron, cancelarului german Olaf Scholz, premierului italian Mario Draghi și a șefului statului, Klaus Iohannis.

„Toţi patru susţinem statutul de candidată imediată la aderare" pentru Ucraina, sublinia Macron în conferința comună avută cu ceilalți trei lideri, în prima sa vizită în Ucraina ulterior invaziei ruse.

Emmanuel Macron declarase anterior, la Chișinău, că „dorința” de aderare a Republicii Moldova la UE este perfect legitimă.

Recomandările făcute astăzi de Comisia Europeană vor fi discutate la summitul Comisiei Europene din 23-24 iunie, unde liderii celor 27 de state membre vor trebui să dea undă verde în unanimitate, potrivit Agerpres.

Dacă vor dobândi statutul de candidat la Uniunea Europeană, Ucraina și Republica Moldova vor începe un proces de aderare „de lungă durată”, potrivit unui oficial de la Palatul Elysée, citat de Politico.

„După ce Ucraina primește, potențial, statutul de candidat, trebuie să vedem și când încep negocierile. Și știți că metodologia aderării la UE prevede o negociere pe capitole și o negociere reversibilă în funcție de modul în care evoluează țara. Prin urmare, există cerințe care corespund standardelor UE și, oricum, acestea vor fi foarte exigente pentru Ucraina”, a explicat oficialul.

„Vă reamintesc, toți ceilalți candidați au așteptat uneori foarte mult timp”, a conchis acesta.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE