Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Emmanuel Macron: Dorința Republicii Moldova de a adera la Uniunea Europeană este perfect legitimă

Cererea de aderare la Uniunea Europeană a Republici Moldova va fi dezbătută în zece zile, a anunțat președintele Franței, Emmanuel Macron în cadrul vizitei oficiale la Chișinău.  Liderul de la Élysée spune că cererea Republicii Moldova este una perfect legitimă. Și președintele Maia Sandu spune că va conta pe sprijinul Franței pentru statutul de țară candidat la Uniunea Europeană. 

UE, principalul partener stratgic

Preşedintele francez a făcut această declaraţie în contextul apropiatului Summit al Consiliului European, unde va fi făcută publică decizia Bruxellesului cu privire la perspectivele europene ale Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei, precizează Agerpres.

La rândul său, preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că viitorul republicii este unul european şi că autorităţile de la Chişinău mizează pe sprijinul Franţei în parcursul european al ţării.

În cadrul conferinţei de presă comune a celor doi şefi de stat, Maia Sandu a declarat că integrarea Republicii Moldova este un obiectiv strategic, iar UE este principalul partener strategic, unde sunt direcţionare două treimi din exporturile moldoveneşti.

Maia Sandu a vorbit despre relaţiile bune dintre cele două ţări, care au devenit şi mai dinamice în ultima perioadă, iar agenda bilaterală este una consistentă. Maia Sandu a spus că va fi amplificat dialogul cu autorităţile de la Paris în vederea recuperării activelor furate, care au fost identificate în Franţa.

Macron, spijin pentru Moldova

Emmanuel Macron a salutat aspiraţiile europene ale Republicii Moldova şi a spus că Franţa va susţine parcursul european al moldovenilor inclusiv din perspectiva faptului că ţara sa deţine preşedinţia prin rotaţie a Consiliului UE.

„Vizita mea astăzi are și scopul de a arăta hotărârea noastră, în special, pentru a întări relația țării noastre, a Franței, cu Republica Moldova și relația Uniunii Europene cu Republica Moldova. Republica Moldova a depus o cerere de aderare la UE şi această dorinţă de a se alătura familiei europene este legitimă. Cererea va fi dezbătută peste 10 zile la Consiliul European, pe 23 si 24 iunie, pe baza unui aviz al Comisiei Europene," a declarat Emmanuel Macron, președintele Franței.

Macron a mulţumit Republicii Moldova pentru găzduirea de refugiaţi ucraineni şi a condamnat acţiunile Rusiei în Ucraina.

Vizita lui Emmanuel Macron este a doua vizită a unui preşedinte francez la Chişinău, după cea efectuată de Jacques Chirac în 1998. În mandatul său de preşedinte, Maia Sandu a fost primită de două ori de către omologul său francez la Palatul Elysee.

 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE