Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE 21.16

Emmanuel Macron s-a întâlnit cu militarii francezi de la baza militară Mihail Kogălniceanu. Acesta le-a mulțumit pentru sacrificiul de a-și lăsa familiile în spate, atunci când au pornit în misiune.

„Vă mulțumesc pentru că sunteți aici, în România, un avanpost al securității noastre! Știu ce sacrificiu presupune pentru voi și familii să plecați de lângă ei. Le mulțumesc și fraților de arme belgieni. Mulțumesc Armatei Române pentru că v-a primit și pentru cooperare și aliaților noștri americani, prezenți aici, care au un rol important” a spus președintele francez.

Macron a continuat cu ideea că eforturile realizate până acum reprezintă un angajament unic și o dovadă de încredere între state.

„Ceea ce am făcut cu toții reprezintă un angajament unic, al alianței noastre și al încrederii între state. Încredrea nu are preț. Vom face totul pentru a stopa forțele ruse, pentru a-i ajuta pe ucraineni și pentru a obține pacea”, a subliniat Macron.

UPDATE 19.47


Macron este așteptat de premierul Nicolae Ciucă. Ulterior, președintele Franței se va întâlni cu cei 500 de militari francezi aflați în România, unii dintre ei ajunși în România pe 28 februarie, la 4 zile de la declanșarea războiului.

Ei fac parte din Forța de Răspuns a NATO pentru întărirea Flancului Estic. Francezii se vor afla și la conducerea grupului de luptă al NATO. Grupul a început să fie operaționalizat și urmează să fie finalizat în următoarele luni. Prezența franceză în România este consistentă. Militarii francezi sunt al doilea contingent după cel american.

Miercuri dimineață, la ora 9.00, Emmanuel Macron se va întâlni cu Klaus Iohannis, tot la baza militară Mihail Kogălniceanu. Klaus Iohannis va fi însoțit de premierul Nicolae Ciucă. După această vizită, Macron va merge în Republica Moldova.

Joi, este foarte probabil ca Emmanuel Macron să ajungă în Ucraina, alături de Olaf Scholz și Mario Draghi, însoțiți de Klaus Iohannis.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Președintele Franței, Emmanuel Macron a ajuns în România. El se va întâlni cu președintele Klaus Iohannis și îi va vizita pe militarii francezi prezenți la noi în țară. Ulterior, cei doi șefi de stat vor merge împreună în Ucraina, potrivit unor surse oficiale. Este primul turneu al preşedintelui francez în sud-estul Europei direct afectat de conflictul declanşat de Moscova la sfârşitul lunii februarie.

Agenda vizitei președintelui Macron în România

Președintele francez, Emmanuel Macron, va ajunge în această seară în România. El va ateriza la baza militară Mihail Kogălniceanu. Macron va fi însoţit de ministrul de externe, Catherine Colonna şi de ministrul apărării, Sébastien Lecornu.

După ce va fi întâmpinat de premierul român, Nicolae Ciucă, şeful statului francez va discuta cu forţele misiunii Aigle, care a fost lansată în cadrul întăririi de către NATO a „poziţiei sale de descurajare şi defensive pe flancul său estic al Europei”, potrivit Agerpres.

Miercuri dimineaţă, i se va alătura la baza NATO preşedintele României, Klaus Iohannis, după care Emmanuel Macron va exprima „un mesaj foarte clar al angajamentului faţă de aliaţii din NATO şi partenerii europeni”, potrivit preşedinţiei franceze.

La orele prânzului, Emmanuel Macron va fi primit la Chişinău, capitala Republicii Moldova, de preşedinta Maia Sandu, cu care a dezvoltat „o relaţie de încredere”, după ce a primit-o de trei ori la Paris din februarie 2021. Macron va exprima „sprijinul (Franţei) în cel mai direct mod posibil” pentru această fostă republică sovietică, afectată în mod deosebit de invazia rusă a Ucrainei, cu care are o frontieră comună.

Importanța vizitei lui Macron în România

Vizita lui Emmanuel Macron este importantă, în condițiile în care prezența militară franceză este una semnificativă în România. Primii soldați au sosit aici, încă de pe 28 februarie, la patru zile de la izbucnirea războiului din Ucraina.

În prezent, sunt aproximativ 650 de militari francezi în țara noastră, al doilea contingent după cel american. De altfel, militarii francezi se vor afla și la conducerea grupului de luptă NATO, care este în țara noastră, un grup de luptă care ar putea fi semnificativ suplimentat la aproximativ 3.000 de militari, așa cum au cerut săptămâna trecută, la summitul B9 de la București, șefii de state de pe Flancul estic al NATO.

Este a treia vizită a președintelui francez în România, după cea din august 2017 și cea din mai 2019.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE