Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Klaus Iohannis ar putea merge la Kiev, împreună cu Olaf Scholz, Emmanuel Macron și Mario Draghi

UPDATE: Klaus Iohannis ia în calcul o vizită în Ucraina, potrivit unor surse oficiale. Șeful statului ar putea merge în țara vecină, împreună cu președintele Franței, cancelarul german și cu premierul italian.

Știrea inițială:

Cancelarul german Olaf Scholz ia în calcul o vizită la Kiev împreună cu premierul italian Mario Draghi și președintele francez Emmanuel Macron, potrivit ziarului german Bild, care citează cercuri guvernamentale franceze și ucrainene, scrie Agerpres.

Cei trei lideri europeni ar dori să se întâlnească cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski înainte de summitul G7, programat pentru sfârșitul lunii iunie în Germania.

Ulterior invaziei Ruse în Ucraina, din 24 februarie, nici unul dintre cei trei nu au fost în fost în Ucraina. Cu toate acestea, vizita nu este confirmată, încă, în mod oficial.

„Președintele a spus că va vizita Ucraina la momentul potrivit. Mai multe opțiuni sunt studiate, însă nimic nu a fost stabilit la acest moment”, a precizat Palatul Elysee, conform CNN.

„În continuare nu putem să confirmăm asta”, a reiterat și un purtător de cuvânt al Executivului German întrebat luni, în timp ce guvernul italian a refuzat să comenteze până acum subiectul, la solicitarea jurnaliștilor Reuters.

O vizită la Kiev „trebuie să fie despre progres concret, nu oportunitatea de a face poze”

Scholz este unul dintre puținii lideri ai lumii care nu a ajuns, până acum, în Ucraina. „Faptul că președintele Republicii Federale Germane (Frank-Walter Steinmeier, n.red.)… a fost dezinvitat, stă în calea problemei (vizitei sale în Ucraina, n.red.)”, declara cancelarul Scholz în luna mai. Zeleski i-a refuzat o vizită lui Steinmeier la Kiev în luna aprilie, deoarece acesta este văzut ca un simbol al „liniei ușoare” a politicii externe a Germaniei în relație cu Moscova, potrivit Politico.

O vizită la Kiev „trebuie să fie despre realizarea unui progres concret, și nu doar o oportunitate foto”, sublinia Scholz, tot luna trecută.

Cancelarul Germaniei a fost criticat, până acum, în special de către țările din Estul Europei, pentru prudența sa în aprovizionarea Ucrainei cu arme grele, precum tancuri și obuziere, și a fost forțat să respingă criticile conform cărora Berlinul nu dă dovadă de conducere.

Pe plan intern, frustrările din coaliția de guvernare condusă de Olaf Scholz au crescut din cauza lacunelor arătate de conducerea germană privind invazia rusă din Ucraina, fapt care ar putea risca unitatea Vestică împotriva Rusiei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE