Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegeri parlamentare în Franța. Coaliţia de stânga şi alianţa lui Macron au obținut același rezultat în primul tur

Coaliția președintelui Emmanuel Macron „Ensemble” și Alianța de stânga NUPES au obținut, practic, același rezultat în primul tur al alegerilor parlamentare, cu un rezultat de 25,75 și, respectiv, 25,66 la sută.

Pe locul trei este Reunirea Națională condus de Marine Le Pen cu 18,7 la sută. În Parlament ar putea intra „Republicanii”, dar și partidul „Reconqurte". Prezența la urne a fost destul de redusă.

Potrivit datelor Ministerului francez de Interne, a fost atins un nou record al absenteismului de 52,49 la sută. Recordul anterior a fost înregistrat în anul 2017, când 51,3 la sută din alegători nu au ieșit la vot.

În Franța nu există un prag al prezenței pentru a declara alegerile valide. Totuși, experții menționează că, în ultimii 30 de ani, se observă scăderea interesului francezilor pentru alegerile parlamentare.

Emmanuel Macron își dorește o majoritate puternică în parlament

Alegerile legislative din Franța sunt organizate la scurt timp după victoria lui Emmanuel Macron în alegerile prezidențiale din aprilie. În Franţa, legislativele confirmă în general alegerile făcute la prezidenţiale, situaţie favorizată de sistemul de scrutin uninominal majoritar în două tururi. Președintele francez îți dorește o majoritate puternică în Parlament, astfel încât să își poată realiza reformele ambițioase. Printre acestea se numără, spre exemplu, schimbări în sistemul de pensii și reduceri de taxe.

Al doilea tur al alegerilor prin care vor fi desemnaţi cei 577 membri ai Adunării Naţionale se va desfăşura în 19 iunie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE