Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegeri legislative în Franța. Emmanuel Macron își dorește o majoritate puternică în parlament

În Franța au loc din nou alegeri duminică, după prezidențialele din aprilie. Votanții trebuie să decidă pe cine trimit în Parlament. Aflat în campanie electorală, președintele Emmanuel Macron le-a cerut susținătorilor să îi ofere o majoritate puternică şi clară, cu care să își poată pune reformele în practică. Însă formațiunea sa este la egalitate cu alianța formată în jurul mişcării de extrema stângă condusă de Jean-Luc Melenchon.

Au loc alegeri legislative care ar putea stabili cât de greu îi va fi lui Emanuel Macron să guverneze în următorii cinci ani. Președintele francez, care a fost reales în funcție în aprilie, a continuat campania electorală pentru a asigura destule mandate în camera inferioară a Parlamentului membrilor mișcării sale politice, așa încât să își poată realiza reformele ambițioase pe care vrea să le facă pentru a întări economia franceză.

Printre acestea se numără, spre exemplu, schimbări ale sistemului de pensii și reduceri de taxe. Emmanuel Macron le-a cerut susținătorilor săi să împiedice o debandadă care ar putea fi creată de un guvern minoritar sau de un guvern de coaliție. Dar elementul surpriză ar putea veni de la extrema stângă, de la Jean-Luc Melenchon, liderul mișcării, care a câștigat 22% din voturi în prima rundă a alegerilor prezidențiale din aprilie.

Jean-Luc Melenchon i-a îndemnat pe susținătorii săi să-l forțeze pe Emmanuel Macron să-l nominalizeze pe el în funcția de premier, simbolic, desigur, alegând destui membri ai formațiunii sale politice în Parlament, care să se alăture Guvernului și să dea tonul politicii franceze în anii următori.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE