Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un nou test pentru Emmanuel Macron. Bătălia pentru legislativele din Franța intră în linie dreaptă

Campania pentru alegerile legislative din Franța de la mijlocul lunii iunie a început luni, pe fondul tensiunilor legate de creșterea prețurilor. Partidul președintelui Emmanuel Macron şi aliaţii săi centrişti pornesc, teoretic, ca favoriţi, însă coaliţia de partide de stânga din jurul lui Jean-Luc Mélenchon se bucură în sondaje cam de aceleași intenții de vot. În acest timp, partidul de extremă-dreapta al lui Marine Le Pen se află pe locul trei în sondaje.

Această luptă inedită între trei blocuri, care au dat la o parte formaţiunile tradiţionale ale dreptei şi stângii ce au dominat viaţa politică timp de decenii, se desfăşoară într-un context în care francezii se confruntă cu inflația galopantă, iar creșterea economică este departe de a fi mulțumitoare, relevă AFP.

Alegerile, prin care vor fi desemnaţi cei 577 membri ai Adunării Naţionale, sunt programate pe 12 şi 19 iunie, la aproape două luni după ce preşedintele Macron a câştigat un al doilea mandat, învingând-o pe Marine Le Pen, notează Agerpres.

Se anunță o cursă strânsă

Cu toate problemele economice, preşedintele Macron are ambiţia de a câştiga din nou majoritatea absolută în Adunarea Naţională (camera inferioară a Parlamentului francez), ca şi în primul mandat. Partidul său - Renaissance (Renaştere) - şi aliaţii reuniţi în – Ensemble (Împreună) - sunt creditaţi cu 26-28% din voturi în primul tur.

În Franţa, legislativele confirmă în general alegerile făcute la prezidenţiale, situaţie favorizată de sistemul de scrutin uninominal majoritar în două tururi. Dar sondajele arată că partidul lui Macron este umăr la umăr cu noua Uniune populară ecologică şi socială (Nupes) - o coaliţie inedită care îi grupează pe socialişti, comunişti şi ecologişti în jurul partidului La France insoumise (Franţa nesupusă) al lui Mélenchon, situat pe locul al treilea la recentele prezidenţiale.

În caz de victorie, Mélenchon speră să devină premier și, după cum chiar el a declarat, să „distrugă prezidențialismul”.

În ceea ce o priveşte, Marine Le Pen candidează în fieful său din nordul ţării şi speră că partidul său Rassemblement national (Adunarea națională) va putea să câştige în bastioane din sud, unde ea a obţinut scoruri foarte bune la prezidenţiale. Conform sondajelor de opinie, această formațiune ar beneficia de 21-23% din intențiile de vot. În acest timp, Les Républicains (Republicanii) sunt cotați cu 9-11%, iar partidul extremistului de dreapta Eric Zemmour - Reconquête! (Recucerirea) - ar beneficia de 5-6% din sufragii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE