Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Emmanuel Macron vine în România, săptămâna viitoare

Președintele Franței, Emmanuel Macron, va veni, săptămână viitoare, în România. Acesta va vizita militarii francezi de la baza militară Mihail Kogălniceanu, acolo unde va fi întâmpinat de președintele Klaus Iohannis.

Este a treia vizită a președintelui francez în România, după cea din august 2017 și cea din mai 2019.

A treia vizită a lui Macron vine în contextul în care, la sfârșitul lunii iunie, va avea loc un al treilea Summit NATO din 2022, ulterior invaziei Ruse în Ucraina, care va avea loc la Madrid. 

În cadrul acestuia, există posibilitatea ca liderii NATO să ia o decizie privind înființarea unui grup permanent de luptă în România, care ar urma să fie condus de militari francezi.

În prezent, aproximativ 650 de militari francezi sunt staționați la baza militară Mihail Kogălniceanu. Luna trecută, Franţa a desfăşurat în România un sistem de apărare sol-aer de ultimă generaţie, potrivit Agerpres.

Vizita lui Macron în România va avea loc la câteva zile după Summitul B9, organizat la București. Formatul București 9 (B9) este o inițiativă lansată de președintele României și de cel al Poloniei, la care participă statele membre ale Alianței Nord-Atlantice situate pe flancul de Est: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Ungaria.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE