Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Klaus Iohannis a ținut un discurs în Ucraina, alături de liderii UE și Zelenski

UPDATE 18.36 Alături de liderii europeni și Zelenski, Iohannis a ținut un discurs în care a condamnat războiul din Ucraina și a cerut ca justiția penală internațională să îi tragă la răspundere pe autorii ruși ai crimelor.

Iohannis: "Deplângem pierderile de vieți omenești, rănile deschise ale tuturor ucrainenilor care și-au văzut căminele, școlile, spitalele și chiar istoria atacate în mod brutal.

Suntem mai uniți și mai puternici ca niciodată – la nivel regional, european și transatlantic – în prezervarea valorilor noastre fundamentale și a ordinii internaționale bazate pe reguli, pe care dumneavoastră, cetățenii ucraineni, le apărați cu atât de mult curaj. Agresiunea premeditată, nejustificată, neprovocată și ilegală a Rusiei trebuie să înceteze!

Am fost profund marcat de tragedia umană inimaginabilă și de distrugerile teribile pe care le-am văzut astăzi în apropierea Kievului. Reiterez cu tărie apelul meu ca toți autorii ruși ai crimelor să fie trași la răspundere de către justiția penală internațională, pe care România o susține pe deplin."

ȘTIRE INIȚIALĂ


Klaus Iohannis a ajuns la Irpin, o suburbie a Kievului, grav afectată de bombardamente trupelor ruse.

„Nu există cuvinte care să descrie tragedia umană inimaginabilă și distrugerile îngrozitoare pe care le-am văzut astăzi la Irpin. Reiterez cu tărie apelul meu ca toți cei responsabili pentru aceste crime să fie trași la răspundere de justiția internațională, proces pe care România îl susține necondiționat”, a scris șeful statului, pe Facebook.

Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns joi la Kiev, împreună cu președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz şi premierul italian Mario Draghi. Liderii s-au urcat împreună la bordul unui tren special.

„Mă aflu astăzi la Kiev, alături de Președintele francez Emmanuel Macron, Cancelarul german Olaf Scholz și Prim-ministrul italian Mario Draghi, pentru a ne arăta sprijinul puternic și solidaritatea deplină față de Președintele Zelenski și de poporul ucrainean. Această agresiune ilegală, nejustificată și neprovocată din partea Rusiei trebuie să înceteze!”, a transmis președintele Klaus Iohannis, pe Facebook.

VEZI GALERIA
3 imagini

Liderii s-au urcat la bordul acestui tren special în Polonia şi sunt aşteptaţi joi dimineaţă la Kiev, capitala Ucrainei, au transmis postul german de televiziune ZDF şi cotidianul italian La Repubblica, care a publicat o fotografie cu Macron, Scholz și Draghi în tren.

Macron, Scholz şi Draghi s-au reunit „în timpul nopţii” la Rzeszow

Macron, Scholz şi Draghi s-au reunit „în timpul nopţii” la Rzeszow, oraş din sud-estul Poloniei care dispune de un aeroport internaţional, după care şi-au continuat drumul spre Kiev.

La Kiev, ei ar urma să transmită sprijinul Europei faţă de Ucraina împotriva Rusiei, după un ajutor de un miliard de dolari anunţat de SUA.

Organizarea vizitei celor trei lideri europeni a durat mai multe săptămâni

Organizarea vizitei celor trei lideri europeni a durat mai multe săptămâni, ei încercând să contracareze criticile din Ucraina în legătură cu răspunsul lor la războiul declanşat de Rusia la 24 februarie.

Kievul a criticat Franţa, Germania şi, într-o măsură mai mică, Italia pentru o presupusă lentoare în acordarea de sprijin, acuzându-le de întârzieri în livrarea de arme şi că pun propria prosperitate înaintea libertăţii şi securităţii Ucrainei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE