Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Miniștrii de Externe ai UE au ajuns la un consens total pentru ca Ucraina să devină candidată la UE

Consens în integralitate pentru acordarea statutului de țară candidată la UE pentru Ucraina. Reuniți la Luxemburg, cu două zile înainte de Consiliul European de la Bruxelles, miniștrii afacerilor Externe ai UE au căzut de acord să ofere Ucrainei statutul de țară candidată la aderarea la UE.

Vineri, 17 mai, Comisia a recomandat acordarea acestui statut de către Consiliul European pentru Ucraina şi Republica Moldova, nu însă şi pentru Georgia, o decizie urmând să fie luată de liderii europeni la summitul din 23-24 iunie, transmite Agerpres.

Discuţia de marţi între miniştri la Luxemburg ''a permis să arătăm un larg consens, aş spune chiar un consens total (...), mai ales în ce priveşte Ucraina'', a spus ministrul francez, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

''Aceasta este o dezbatere care acum revine şefilor de stat şi de guvern'' ce se vor reuni joi şi vineri la summitul european, adăugat el, amintind totodată că ''un proces de aderare nu înseamnă o aderare imediată''.

Potrivit unor surse diplomatice citate de Reuters, Republica Moldova este la rândul ei aproape sigură că va obţine statutul de ţară candidată, în timp ce Georgia mai are condiţii de îndeplinit.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE