Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Președintele Parlamentului Ucrainei, Ruslan Stefanchuk, discurs în PE: Ucraina merită să devină stat candidat la UE

Președintele Parlamentului Ucrainei, Ruslan Stefanchuk, a vorbit pentru prima data în plenul Parlamentului European de la Strasbourg. Șeful Radei Supreme de la Kiev a mulțumit oficialilor europeni pentru sprijinul financiar acordat de UE în războiul cu Rusia și pentru ajutorul oferit celor peste șase milioane de refugiați. El a cerut eurodeputațior să susțină candidatura Ucrainei la UE, pentru a trimite un mesaj puternic Rusiei – acela că Ucraina nu luptă în zadar și că nu e lăsată singură în război.

“Vrem să unim toată lumea civilizată în jurul Ucrainei. Acesta nu este doar războiul Ucrainei, este un război împotriva valorilor, a principiilor și a ordinii mondiale. Suntem uniți și apărăm de mai bine de 100 de zile Ucraina și lumea civilizată.

Pe lângă agresiunea Rusiei și nenumăratele rachete care omoară și rănesc ucraineni , în ultimele 105 zile de război, vedem că Rusia continuă un război dincolo de granițele Ucrainei, prin minciunile propagate.

Kremlinul vorbește despre eliberarea oamenilor din Donbas, însă, în același timp, șterge de pe fața Pământului cel mai mare oraș din regiune – Mariupol.

Ucrainenii sunt omorâți acum doar pentru că sunt ucraineni și armata îi omoară fără să respecte nicio regulă a războiului.

Astăzi, în Ucraina, avem mai mult de 14 milioane de oameni care au trebuit să își părăsească casele – 6 milioane au părăsit Ucraina și 8 milioane au căutat refugiu în interiorul țării", a declarat Stefanchuk în fața plenului Parlamentului UE.

Stefanchuk: Este important să primim acest mesaj - Lupta voastră nu este în zadar

"Ce se va întampla de acum incolo? Ucraina merită să devină stat candidat la UE. Știm clar că este doar o etapă. Dar, primind statutul de candidat la UE, devenim motivați să muncim mai mult.

E important pentru noi, ucrainenii, să primim acest mesaj – Vă vedem, lupta voastră nu este în zadar!”, a spus liderul ucrainean în fața eurodeputaților.

Potrivit acestuia, de liderii europeni depinde mesajul pe care Vladimir Putin îl va primi în legătură cu viitorul războiului.

”Dacă nu primim acest mesaj de la UE (al candidaturii Ucrainei la blocul comunitar – n.red), Putin va înțelege că i se permite să își continue războiul în Ucraina”, a întărit acesta.

Vă rog să faceți din ziua de 24 iunie o zi importantă pentru noi toți, o zi a victoriei”, a mai spus oficialul.

El a cerut și mai multe sancțiuni pentru Rusia, astfel încât economia Moscovei să nu mai poată funcționa.

”Vă cerem și mai multe sancțiuni, astfel încât războiul să nu mai poată fi susținut financiar. Știu că războiul apasă greu asupra propriilor voastre economii, dar trebuie să apese greu și pe economia Rusiei, astfel încât prețul înfrângerii să fie mai greu.

Ucraina este gata să se alăture princiipilor voastre, valorilor voastre. De aceea luptăm astăzi. Haideți ca istoriei pe care Ucraina o scrie cu sânge să îi adăugăm statutul de candidată la UE“, a conchis Stefanchuk.

Ucraina așteaptă un aviz din partea Comisiei Europene și o poziție din partea statelor membre blocului comunitar cu privire la acordarea statutului de candidată la UE, în cadrul summit-ului Consiliului European, ce va avea loc în 23-24 iunie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE