Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Angela Merkel îşi apără politica faţă de Rusia: „Eu nu-mi voi cere scuze”

Publicat de: Euronews

Fostul cancelar al Germaniei, Angela Merkel, și-a apărat politica faţă de Rusia, apreciind că nu are de ce să-şi ceară scuze pentru faptul că a mizat pe diplomaţie şi comerţ în încercarea de a evita un război în Ucraina.

Totodată, Angela Merkel a condamnat din nou cu fermitate invazia rusă care, în opinia ei, „nu are nicio justificare”. „Aceasta este o ruptură brutală cu dreptul internaţional, (ruptură) pentru care nu există scuză”, a spus Merkel potrivit AFP, citată de Agerpres. Merkel a vorbit pentru prima dată în public după retragerea sa din viaţa politică, în urmă cu şase luni.

Fostul cancelar al Germaniei a dat asigurări că a fost conştientă de mulţi ani de ameninţarea care plana asupra Ucrainei din partea regimului Putin. Cu toate acestea, era în interesul Germaniei „să găsească un modus vivendi cu Rusia, pentru a nu ne pomeni într-o stare de război”, a afirmat Angela Merkel. Aceasta a mai precizat, în ceea ce privește relațiile ruso-germane, că „era pertinent să avem cel puţin relaţii comerciale. Şi eu nu-mi voi cere scuze” pentru linia politică urmată în aceşti ultimi ani.

După declanşarea invaziei ruse, Merkel a fost acuzată că a sporit dependenţa Europei faţă de energia rusă, în special promovând construcţia gazoductului Nord Stream 2. Gazoductul, menit să dubleze capacitatea de aprovizionare a Germaniei cu gaz rusesc, a fost în final suspendat după declanşarea agresiunii ruse asupra Ucrainei, fără a fi dat în exploatare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE