Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Charles Michel acuză Rusia pentru criza alimentară și l-a invitat afară din sală pe ambasadorul rus

Publicat de: Sabina Coman

Rusia este direct răspunzătoare pentru criza alimentară mondială, acuză președintele Consiliului European. Într-o ședință a Consiliului de Securitate ONU, Charles Michel i-a spus ambasadorului rus că Moscova poartă toată vina pentru lipsa de cereale din piață și l-a invitat să plece dacă nu suportă adevărul. Iar ambasadorul a și ieșit din sală.

„Rusia este singura responsabilă pentru această criză alimentară. Numai Rusia, în ciuda campaniei de minciuni și dezinformare a Kremlinului. Am văzut cu ochii mei în urmă cu câteva săptămâni la Odesa. Milioane de tone de cereale și grâu blocate în containere și nave din cauza navelor de război rusești din Marea Neagră și din cauza atacului Rusiei asupra infrastructurii de transport. Dumneavoastră (ambasadorul Rusiei) puteți părăsi încăperea. Poate că e mai ușor să nu asculți adevărul”, a declarat Charles Michel.

Prețurile la alimente cresc și se preconizează ca zeci de milioane de oameni să fie amenințați de lipsa hranei. Aceasta este o consecință a războiului din Ucraina, țară care este printre primii exportatori de cereale din lume, dar ale cărei porturi la Marea Neagră sunt blocate acum de armata rusă.

75 de milioane de tone de cereale ar putea fi blocate în Ucraina

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că până în această toamnă ar putea fi blocate 75 de milioane de tone de cereale în Ucraina, iar autorităţile de la Kiev vor arme care ar putea asigura circulaţia în siguranţă a exporturilor ţării, potrivit Agerpres.

Sectorul agricol şi alimentar este responsabil pentru aproape 10% din PIB-ul Ucrainei. Anul trecut, ţara vecină a exportat produse alimentare în valoare de 28 de miliarde de dolari la nivel mondial, inclusiv produse în valoare de şapte miliarde de euro în UE.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE