Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Premierul olandez Mark Rutte a negat că acordul de la summit a fost o mare victorie pentru premierul maghiar Viktor Orbán, notează Politico.

După ce a negociat dur timp de aproape o lună, Orbán a obținut o exceptare, care îi permite să continue importurile de petrol prin conducte, fără a avea un termen limită până la care să își modifice infrastructura de alimentare sau rafinăriile.

Potrivit compromisului la care a ajuns Consiliul European luni, 30 mai, importurile de petrol pe mare vor fi sistate, dar Ungaria poate achiziționa în continuare țiței prin conducte.

Rutte a remarcat că nu doar Ungaria și-a exprimat îngrijorarea cu privire la impactul asupra propriei economii.

"Cred că pentru a avea o imagine de ansamblu asupra situației trebuie să recunoaștem că (Ungaria - n.red) se află într-o poziție dificilă pentru că se folosește de combustibilul rusesc. Dar și pentru că rafinăriile lor funcționează doar cu acest tip de țiței", a declarat el presei, la finalul primei zile a summitului Extraordinar de la Bruxelles.

"Așa că, în acest sens, cred că au dreptate", a întărit oficialul.

El a adăugat că "este adevărat că el (Orbán - n.red.) a pledat intens pentru o derogare temporară pentru Ungaria, precum și pentru cehi și slovaci", a completat Rutte.

Acesta a mai spus că maghiarii au această problemă, a dependenței de energia Rusiei, pe care liderii europeni o cunosc deja de multă vreme.

Însă în ceea ce privește perioada de exceptare a Budapestei de la sistarea importurilor de petrol, convenită de blocul comunitar, Rutte a declarat că aceasta va fi o chestiune pe care liderii europeni o vor decide: "Am hotărât împreună în această seară că vom reveni la următorul Consiliu European. Bineînțeles, trebuie să evaluăm cât timp este nevoie pentru țări precum Ungaria pentru a-și adapta rafinăriile (...)".

Oficialii UE, reuniți luni, 30 mai, la summitul Consiliului European de la Bruxelles, au ajuns la un consens, în ceea ce privește cel de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Peste 90% din importurile de petrol din Rusia urmează să fie sistate până la sfârșitul anului, potrivit oficialilor de la Elysée, arată Politico; Sberbank, cea mai mare bancă rusească, prin care se plătește factura de energie către Kremlin, va fi scoasă din SWIFT; Trei posturi ale televiziunii de stat din Rusia vor fi interzise; Apropiați ai cercului de putere de la Kremlin vor fi sancționați; Uniunea Europeană va acorda un nou pachet de asistență macro-financiară excepțională de până la 9 miliarde de euro în 2022.

Budapesta s-a opus extinderii embargoului asupra livrărilor prin conducte.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE