Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Summitul Extraordinar de la Bruxelles se încheie cu un compromis: 26 vs Ungaria. Importurile de petrol din Rusia vor fi reduse cu 90% până la sfârșitul anului

Publicat de: Andreea Smerea

Oficialii UE, reuniți la summitul Consiliului European de la Bruxelles, au ajuns la un consens, în ceea ce privește cel de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei:

  • Peste 90% din importurile de petrol din Rusia urmează să fie sistate până la sfârșitul anului, potrivit oficialilor de la Elysée, arată Politico;
  • Sberbank, cea mai mare bancă rusească, prin care se plătește factura de energie către Kremlin, va fi scoasă din SWIFT;
  • Trei posturi ale televiziunii de stat din Rusia vor fi interzise;
  • Apropiați ai cercului de putere de la Kremlin vor fi sancționați;
  • Uniunea Europeană va acorda un nou pachet de asistență macro-financiară excepțională de până la 9 miliarde de euro în 2022.

Budapesta se opune extinderii embargoului asupra livrărilor prin conducte.

După dezbateri îndelungate, liderii UE au ajuns la un acord asupra noilor sancțiuni împotriva Rusiei.

Importurile de petrol pe cale maritimă vor fi sistate complet până la finele anului. Aprovizionarea cu petrol prin conducte rămâne în continuare o opțiune, la insistențele Ungariei.

Potrivit lui Charles Michel, șefului Consiliului European, embargoul acoperă mai mult de două treimi din importurile UE de petrol din Rusia. Astfel, se elimină o sursă uriașă de finanțare a "mașinăriei de război" și se pune "presiune maximă" asupra Moscovei, pentru a încheia războiul.

Embargoul face parte din cel de-al șaselea pachet de sancțiuni înaintat de UE împotriva Rusiei, în urma declanșării războiului în Ucraina.

Propunerea inițială de embargo, propusă statelor UE în urmă cu patru săptămâni de către Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, viza atât importurile pe cale maritimă, cât și cele prin conducte, cu o sistare treptată a dependenței energetice de Rusia, planificată până la finele anului 2022.

Însă, la scurtă vreme de la anunțul șefei Comisiei, mai multe state membre, printre care Ungaria, Slovacia, Cehia și Bulgaria, și-au exprimat îngrijorarea și au cerut excepții individuale, pentru a avea mai mult timp la dispoziție să își transforme rafinăriile și să reducă impactul economic al embargoului.

Pentru că toate sancțiunile UE trebuie să întrunească sprijinul unanim al tuturor celor 27 de state membre, în urma mai multor runde de negocieri intense și fără succes, blocul comunitar a ajuns la un compromis pentru a excepta importul de petrol pompat prin conducte.

"Unele excepții temporare au fost acordate pentru a fi asigurată securitatea aprovizionării", a declarat un oficial al UE.

"Consiliul va reveni asupra acestor excepții cât mai curând posibil."

Între 70 și 85% din petrolul rusesc importat în UE este transportat pe cale maritimă. Restul petrolului ajunge în UE prin conducta Drujba, care alimentează direct rafinăriile din Polonia, Ungaria, Slovacia, Cehia și Germania. De zeci de ani, rafinăriile acestor state s-au obișnuit cu livrări sigure și ieftine de petrol rusesc.

Derogarea - 26 vs. Viktor Orbán

Derogarea pentru Drujba – exceptarea de la sancțiuni a transportului de petrol prin gazoduct – este considerată o victorie importantă pentru premierul maghiar Viktor Orbán, care a declarat luni că această derogare este o "abordare bună".

El a criticat Comisia pentru că a propus sancțiuni înainte de "soluții", referindu-se la circumstanțele specifice ale țării sale.

"(Ungaria – n.red.) face jocul Moscovei. Nu ne-au convins că obiecțiile lor sunt întemeiate tehnic", a declarat un diplomat de rang înalt pentru Euronews, nemulțumit de poziția Budapestei în chestiunea sancțiunilor.

Refuzul lui Viktor Orbán pentru impunerea unor sancțiuni asupra importurilor de petrol din Rusia în integralitate oferă acoperire și celelorlalte state care depind de Drujba și se temeau că schimbarea subită a furnizorului ar fi extrem de costisitoare.

În ciuda poziționării Ungariei, pachetul de sancțiuni convenit de liderii UE reprezintă cea mai îndrăzneață măsură de retorsiune la adresa invaziei Rusiei în Ucraina.

Combustibilii fosili sunt cea mai profitabilă sursă de venit a Kremlinului și constituie un mijloc de supraviețuire care susține economia aflată în declin și finanțează deopotrivă războiul din Ucraina.

UE este clientul numărul unu al Rusiei în materie de petrol. Rusia asigură peste un sfert din necesarul de petrol al blocului comunitar și era plătită, potrivit unei declarații din aprilie a ÎR al UE Josep Borrell, cu peste un miliard de euro pe zi.

Înainte de începerea războiului, UE cumpăra zilnic, în medie, aproximativ 2,2 milioane de barili de petrol, dar și 1,2 milioane de barili de produse petroliere rafinate.

Luând în considerare gradul ridicat al dependenței energetice față de Rusia, UE se așteaptă ca această decizie să afecteze gospodăriile și companiile europene, care se luptă de luni de zile cu facturi în creștere, consecințe pentru care blocul comunitar caută soluții.

Embargoul va intra în vigoare după ce versiunea finală a pachetului de sancțiuni va fi publicată în Jurnalul Oficial al UE.

Liderii UE se vor reuni din nou astăzi, de la 10.30 (ora României), pentru a discuta răspunsul blocului comunitar la războiul Rusiei în Ucraina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE