Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia taie gazul pentru încă o țară din Europa, pentru că nu a plătit în ruble. Anunțul Gazprom

Rusia va întrerupe marți livrările de gaze către Olanda, a anunțat luni compania olandeză GasTerra, care este deținută parțial de stat. Potrivit companiei, măsura vine ca urmare a refuzului acesteia de a face plățile în ruble către furnizorul Gazprom, notează The Guardian, adăugând că aceasta este cea mai recentă escaladare a disputei cu Occidentul privind plățile pentru energie.

Gazprom Export a cerut ca țările europene să plătească pentru livrările de gaze rusești în ruble, ca urmare a sancțiunilor impuse din cauza invadării Ucrainei de către Rusia.

Gazprom a tăiat deja gazele către Finlanda, Polonia și Bulgaria, după ce acestea au refuzat să se conformeze noilor condiții de plată.

GasTerra, care cumpără și comercializează gaze în numele guvernului olandez, a precizat într-o declarație că a „anticipat” intenția Rusiei de a întrerupe furnizarea de gaze și a cumpărat „de altundeva” o parte din cele 2 miliarde de metri cubi de gaz pe care se aștepta să le primească de la Gazprom până în octombrie.

Aproximativ 44% din consumul de energie olandez se bazează pe gaz, dar numai 15% din acesta provine din Rusia, potrivit cifrelor furnizate de autorități. Guvernul olandez anunțase anterior că intenționează ca până la sfârșitul anului să înceteze să utilizeze combustibili fosili rusești.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE