Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Viktor Orban va fi citat la CNCD, pentru discursul de la Băile Tușnad. Care sunt șansele să fie audiat

Viktor Orban urmează să fie citat la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

Joi, șeful PNL Iași a depus o plângere împotriva acestuia după discursul său de la Băile Tușnad când a declarat: „Noi nu suntem o rasă mixtă și nu vrem să devenim o rasă mixtă”, cu referire la maghiari.

Președintele CNCD a declarat pentru Euronews că acesta poate răspunde pentru acuzații discriminatorii chiar dacă este cetățean străin.

Reacția președintelui CNCD

Csaba Asztalos, președintele CNCD: „După cum știți, s-a depus o plângere pe cursul zilei de ieri. S-a dat și un comunicat din partea petentului. Va urma procedura pe care o urmează orice plângere, se va soluționa cu citarea obligatorie a părților, așa cum spune legea. După această procedură se face un raport asupra dosarului de către un colegiu director și se va adopta o decizie într-un sens sau altul.”

Reporter: „Viktor Orban nu este cetățean român. Sunt șanse reale ca acesta să ajungă să fie audiat?”

Csaba Asztalos, președintele CNCD: „Orice cetățean străin care se află pe teritoriul României și săvârșește o faptă de discriminare răspunde în aceeași măsură în care răspunde un cetățean român. În cazul domnului Viktor Orban mai avem, să zicem așa, o provocare de a soluționa orice plângere de acest gen. În sensul în care dânsul, fiind șef de stat, premier în sistemul Ungariei față de șefii de stat, în dreptul internațional public operează o imunitate jurisdicțională și dacă se invocă această imunitate va trebui să ne pronunțăm. Colegiul director se va pronunța și vedem ce soluții mai sunt.”

Reporter: „Ce se poate întâmpla dacă nu vine? Ce soluții mai sunt?”

Csaba Asztalos, președintele CNCD: „Nu e obligatoriu ca o parte să vină la audieri, se poate pune un punct de vedere scris.

Reporter: „Dar dacă nu primiți un răspuns de la Viktor Orban?”

Csaba Asztalos, președintele CNCD: „Soluționăm plângerea fără punctul de vedere.”

Viktor Orban a stârnit indignare în România, atacând „amestecul de rase” din Europa

Indignare pe scena politică românească, după o declarație făcută la Băile Tușnad de premierul maghiar Viktor Orban. Oficialul de la Budapesta a făcut o pledoarie împotriva migrației, pe care o numește „amestec de rase”.

Viktor Orban crede că fenomenul migraţionist a împărțit Europa în două. Afirmațiile sale făcute în discursul susținut în secuime a fost preluat de presa internațională.

„Noi (ungurii – n.red.) nu suntem o rasă mixtă și nu vrem să devenim o rasă mixtă. (…) Țările în care europenii și non-europenii se amestecă „nu mai sunt națiuni”, ar fi spus Viktor Orban, citat de cotidianul britanic The Guardian.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE