Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Klaus Iohannis, reacție la discursul lui Viktor Orban: „Este inadmisibil”. Președintele cere clarificări de la UDMR

Klaus Iohannis a vorbit despre discursul premierului Ungariei, Viktor Orban, în cadrul conferinței de presă de la finalul vizitei Maiei Sandu, la Palatul Cotroceni. Președintele Iohannis a criticat spusele premierului maghiar.

„În principiu că este greșit, este o eroare majoră și este inadmisibil ca un înalt demnitar european să vină pe scena publică cu un discurs construit pe teoria raselor, o teorie care a dus la cea mai teribilă catastrofă a secolului XX, care a dus, în trecut, la al Doilea Război Mondial. Este o teorie de cea mai tristă amintire posibilă și nu poate fi acceptat în niciun fel ca un demnitar european să vină cu o astfel de teorie, pentru a-și motiva orice demersuri politice interne sau externe. Este la fel de regretabil că un înalt demnitar european vine pe scena publică cu un discurs cu tentă anti-europeană”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a remarcat faptul că este o problemă pentru noi că această scenă s-a întâmplat în țara noastră, în Transilvania, și a vorbit despre nevoia UDMR de a veni cu explicații publice, în contextul în care o parte semnificativă din conducerea partidului a fost prezentă la discursul premierului maghiar.

„Eu cred că este nevoie de clarificări publice din partea UDMR. Ei vor trebui să explice dacă au fost de acord cu conținutul acelui discurs pe care l-au aplaudat sau dacă n-au înțeles despre ce s-a vorbit și doar s-a aplaudat personajul. Nu-și dorește nimeni în România să provoace o criză guvernamentală pentru că un înalt demnitar străin a avut un discurs eronat, dar nu putem să ne facem că acele lucruri nu au fost spuse sau aplaudate”, spune Klaus Iohannis.

Reacția UDMR

Într-un răspuns pentru Euronews România, purtătorul de cuvânt al UDMR, Hegedus Csilla, a declarat că nu comentează declarațiile președintelui României.

„Cuvintele premierului Ungariei,Orbán Viktor, de la Băile Tușnad au fost scoase din context și nu e cazul ca noi să dăm explicații”, a transmis reprezentantul UDMR.

Viktor Orban stârnește indignare în România, atacând „amestecul de rase” din Europa

Indignare pe scena politică românească, după o declarație făcută la Băile Tușnad de premierul maghiar Viktor Orban. Oficialul de la Budapesta a făcut o pledoarie împotriva migrației, pe care o numește „amestec de rase”.

Viktor Orban crede că fenomenul migraţionist a împărțit Europa în două. Afirmațiile sale făcute în discursul susținut în Secuime au fost preluate de presa internațională.

„Noi (ungurii – n.red.) nu suntem o rasă mixtă... și nu vrem să devenim o rasă mixtă. (…) Țările în care europenii și non-europenii se amestecă „nu mai sunt națiuni”, ar fi spus Viktor Orban, citat de cotidianul britanic The Guardian.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE