Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Kelemen Hunor sare în apărarea lui Viktor Orban: „Dacă punem discursul în context, nu a fost unul rasist”

Liderul UDMR, Kelemen Hunor spune că discursul premierului maghiar Viktor Orban nu a fost unul rasist, dacă este analizat în context. Declarația politicianului român a fost făcută în presa maghiară. La București, liderii coaliției de guvernare au reacționat cu întârziere la afirmațiile cu tentă rasistă  făcute de Viktor Orban la Băile Tușnad. Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au criticat discursul șefului guvernului de la Budapesta în cadrul unor conferințe de presă.

Într-un interviu acordat publicației maghiare Maszol, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că afirmațiile premierului Viktor Orban trebuie interpretate în context.

Kelemen Hunor: „Dacă punem discursul în context, nu a fost unul rasist, nici un discurs bazat pe teoria rasială sau despre teoria rasială (...) E la modă astăzi oricum să punem eticheta de fascist, rasist pe oricine nu este de acord cu noi sau nu ne vorbește cu aceeași voce fără o gândire mai profundă, mai nuanțată.”

 Reacțiile liderilor coaliției de guvernare

Premierul Nicolae Ciucă a evitat să fie foarte dur la adresa omologului său maghiar. El a făcut apel la toleranță și solidaritate.  

Nicolae Ciucă: „Astfel de declarații nedorite nu își au locul într-o Europă unde 27 de țări trăiesc în pace și prosperitate. Aici, din inima Ardealului, doresc să întăresc mesajul meu pentru toleranţă, pentru înţelepciune, pentru solidaritate, pentru respectarea valorilor europene şi am convingerea că noi toţi, uitându-ne în istorie, putem să înţelegem că ceea ce ne uneşte este mult mai important şi mai benefic decât ceea ce ne dezbină.”

Șeful Guvernului a făcut declarațiile în județul Alba, în cadrul unei vizite care a inclus și un omagiu adus lui Avram Iancu, unul dintre liderii revoluției de la 1848 din Transilvania.

Mult mai dur la adresa lui Viktor Orban a fost în schimb liderul PSD, Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu: „Este incalificabilă pentru un om politic, în anul 2022, să faci o astfel de declarație. Cu atât mai neispirată, să fie pe teritoriul României MUSCĂ 1.45 - Eu mă aşteptam de la domnul Kelemen Hunor să aibă o reacţie, dânsul, personală, imediată după o astfel de   declaraţie.”

Într-un discurs susținut în România, la Băile Tușnad, Viktor Orban a pledat împotriva migrației și a condamnat „amestecul de rase”.

Viktor Orban: „Noi (ungurii – n.red.) nu suntem o rasă mixtă... și nu vrem să devenim o rasă mixtă. (…) Țările în care europenii și non-europenii se amestecă „nu mai sunt națiuni.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE