Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Critici dure după discursul lui Viktor Orban: „Nu vrem să devenim popoare de rasă mixtă”

Afirmațiile premierului maghiar, Viktor Orban, referitoare la puritatea rasială continuă să stârnească critici dure din partea analiștilor și sociologilor.

Astfel de idei sunt periculoase pentru că, în trecut, au dus la Holocaust, iar în prezent s-au materializat în invazia Rusiei în Ucraina, spun specialiștii.

Viktor Orban, premierul Ungariei: „De aceea am luptat dintotdeauna: suntem dispuși să ne amestecăm unii cu alții, dar nu vrem să devenim popoare de rasă mixtă.”

Jonathan Eyal, analist politică externă, apărare și securitate: „Nu cred că există vreun șef de guvern sau de stat într-o țară europeană care continuă să vorbească astăzi despre puritatea rasială. Am avut impresia că aceste discuții despre puritatea sângelui au fost perimate cândva după al Doilea Război Mondial.”

Gelu Duminică, sociolog: „Nu pot fi văzute decât ca fiind naziste, efectiv naziste și eugeniste. Ceea ce se întâmplă acum se întâmpla fix acum 90 de ani. Fix, fără nicio diferență, absolut fără nicio diferență. Și atunci coordonarea politică maghiară a fost campioană în epurarea etnică.”

Jonathan Eyal, analist politică externă, apărare și securitate: „Sunt periculoase, pentru că creează o diviziune în Europa și creează încă o dată un fel de ideologie a sângelui. Să nu uităm că domnul Putin la Moscova tot vorbește despre ideologia sângelui când varsă sânge în invazia sa din Ucraina. Faptul că anumite națiuni nu există și că sunt numai invenții, pe când alte națiuni, chipurile, sunt complet pure și date de la Dumnezeu și cu o misiune istorică în zona lor.”

Gelu Duminică, sociolog: „Sunt extrem de periculoase și aici vă vorbește unul a cărui familie a fost deportată în perioada anilor '30, în '42 mai bine spus în cazul meu. Însă la baza uciderii a 80% din familia mea, pentru că familia mea a fost ucisă pe câmpurile transnistrene de regimul nazist Antonescu, au stat niște declarații, declarațiile eugeniștilor români din anii '30, AC Cuza, Goga și alții, care spuneau fix același lucru. Nu întâmplător după aceea, evreii și romii au fost efectiv distruși.”

Jonathan Eyal, analist politică externă, apărare și securitate: „Ideea de puritate a sângelui a fost ceea ce a dus la vărsarea de sânge cea mai mare în Europa în ultimii 100 de ani și este tragic că lucrurile acestea sunt puse încă o dată pe tapet în discursul politic de pe continent.”

Gelu Duminică, sociolog: „Ar trebui să ne îngrozim, să ne temem și să acționăm pentru că cea mai dură formă de a susține declarațiile domnului Orban este ignoranța, dacă ignorăm. Nu putem să trecem cu vederea și să zicem: un nebun a zis nu știu ce. Nu. Pentru că din cauza unor nebuni de genul ăsta, milioane de oameni în Europa au fost distruși, milioane de familii au fost șterse de pe fața pământului.”

Jonathan Eyal, analist politică externă, apărare și securitate: „O imagine șovină, pur naționalistă, cu minte întunecată, o interpretare a naționalismului în modul cel mai acut posibil, asta este imaginea care a câștigat în Ungaria, ideologia care este la putere și domnul Orban care a câștigat nu mai puțin de patru mandate consecutive și rămâne la putere.”

O altă reacție la discursul premierului maghiar Viktor Orban este a Reprezentanței Comisiei Europene în România, care a postat pe Facebook mesajul vicepreședintelui Comisiei, Frans Timmermans. Acesta a transmis că: „suntem cu toții diferiți, culoarea pielii noastre este diferită, limbile pe care le vorbim, culturile, convingerile noastre sunt diferite. Cu toate acestea, facem parte cu toții din aceeași rasă: rasa umană. Rasismul este o invenție politică otrăvitoare”.

Discursul lui Orban a fost comentat în direct la Euronews și de istoricul Marius Turda.

Ceea ce mă surprinde - reacțiile foarte slabe care vin din țări ca România, unde aș fi așteptat să fie oameni în stare să decupeze, să contextualizeze pentru publicul larg acest tip de discurs, să facă inteligibil. Orban are acest curaj extraordinar să critice întreg edificiul occidental, pornind de la premisa că ei și-au pierdut orice valoare și legitimitatea de ne spune nouă ce sa facem - ei nu mai au dreptul de a se considera superiori celor din Europa centrala - au pierdut asta prin amestecarea completă cu popoare europene, de culoare”, transmite istoricul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE