Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bombardamentele continuă în Ucraina. Rusia acuză Ucraina de un atac asupra orașului Shebekino

Continuă bombardamentele în Ucraina. Doi civili au murit, în Donețk și nouă oameni au fost răniți. Explozii au răsunat și în Sumî, unde o femeie a fost rănită, iar mai multe case și instituții de învățământ au fost avariate. În Nikolaev, rachetele au lovit un bloc de locuit. De sâmbătă, Rusia a lansat atacuri masive asupra infrastructurii energetice și localități întregi au rămas în beznă. De cealaltă parte, Moscova acuză Ucraina de un atac din orașul Shebekino din Rusia, soldat cu morți și răniți.

După ce Rusia a distrus 40% din infrastructura energetică din Ucraina, în acest weekend au fost înregistrate alte astfel de atacuri. În consecință, 1,5 milioane de oameni au rămas fără lumină, a raportat administrația prezidențială de la Kiev. Zelenski se așteaptă ca rușii să continue să bombardeze centrale și linii electrice. 

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: Geografia următoarelor atacuri masive este foarte largă. Ținta principală a teroriștilor este energia. Prin urmare, vă rugăm să fiți și mai atenți decât înainte cu privire la necesitatea de a consuma în mod conștient electricitatea.

În același timp, armata ucraineană a reușit să doboare rachete și drone rusești. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că 250 de soldați ruși au fost răniți pe frontul din Zaporojie și Herson. Ucrainenii au mai capturat mai multe unități de tehnică militară de-a inamicilor. Jurnaliștii au discutat cu soldații dintr-o brigadă care apără orașul Bakhmut din regiunea Donețk. Ei spun că luptele sunt grele, dar sunt bucuroși că armata rusă nu mai înaintează de aproape o lună.

„Băieții noștri luptă cu rușii. Zilnic, 50, 100 de soldați ruși cad pe front, iar camarazii lor nici nu strâng cadavrele de pe câmpuri. Noi am fost acolo să tragem o privire și ne-am luat arme.”

Rusia acuză Kievul că a bombardat un oraș de la granița cu Ucraina

Potrivit Moscovei, doi oameni au murit și 14 au fost răniți. Kievul nu a răspuns oficial acuzațiilor.

„Autoritățile locale au început să ne informeze că oamenii ar trebui să împacheteze lucrurile esențiale și să se ascundă în subsoluri.”

Rușii continuă și așa-numita evacuare a locuitorilor din regiunea Herson. Un oficial de la Moscova a anunțat că aproape 25 de mii de ucraineni au trecut deja pe malul stâng al râului Dnipro.

„Am rezistat până la capăt. Suntem din Bilozirka, iar acolo este deja foarte periculos. Nu vedem rostul să rămânem în localitățile noastre, unde practic nimic nu mai funcționează.”

Kievul spune că, de fapt, Rusia deportează ucrainenii din regiunea Herson. Zelenski i-a îndemnat pe oameni să se opună încercărilor de relocare. Un oficial local afirmă că Moscova vrea să ia ostatici civilii și să-i folosească drept scuturi umane.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE