Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Conferința „Apel pentru pace”. Emmanuel Macron: Ucraina va decide termenii păcii

O pace este posibilă în Ucraina atunci când ucrainenii „o vor decide”, a declarat președintele francez Emmanuel Macron, în deschiderea unui summit pentru pace la Roma. Macron a mai spus și că sfârșitul războiului nu poate avea loc prin aplicarea legii celui mai puternic.

Lipsa de sprijin pentru Ucraina

Emanuel Macron a spus că atunci când va veni momentul pentru tratative, comunitatea internațională va fi alături de Ucraina. In prezent, există îngrijorarea că sprijinul aliaților Ucrainei din Europa ar putea fi erodat din cauza creșterii costurilor energiei odată cu apropierea iernii. El a adăugat că discuția despre pace nu trebuie interpretată ca un semn de lipsă de sprijin pentru Ucraina.

„Vorbim astăzi despre pace, despre <Apelul pentru pace>, așa cum ați ales să numiți această conferință și la care ați decis să colaborați în zilele următoare, în timp ce ucrainenii luptă pentru a rezista, pentru a-și apăra demnitatea, pentru a-și proteja granițele, teritoriul și suveranitatea. Dar pacea este posibilă, doar una pe care o vor decide ei, când o vor decide ei și care le va respecta drepturile de popor suveran,” a declarat Emmanuel Macron, președintele Franței.

Șeful statului francez va fi primit de papa Francisc pentru o audiență privată la Vatican, a treia între cei doi lideri, de la alegerea lui Emmanuel Macron ca președinte în 2017. Papa Francisc va încheia conferința „Apel pentru pace” cu un discurs marți seară la Colosseum, la care vor participa și alți lideri creștini.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE