Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Război în Ucraina: O femeie petrece fiecare noapte într-un adăpost din Nikolaev

După opt luni de război, sirenele de raid au devenit o rutină zilnică în Ucraina. Mulți ucraineni nu sunt atenți când sună alarmele, însă există și persoane care au rămas cu traumă după bombardamentele neîncetate. Adăposturile au devenit a doua lor casă, deoarece mulți locuitori sunt nevoiți să se ascundă în subsoluri.

Valentyna, o rezidentă în vârstă de 73 de ani din Nikolaev, a dormit într-un subsol în fiecare noapte de când a început războiul.

„În timpul zilei mergem acasă, gătim ceva, ne spălăm acolo, ne facem treburile. Apoi, în jurul orei 6 (pm) venim aici”, a declarat ea pentru AP.

Atacurile ruse cu rachete

Subsolul mic, întunecat și umed a găzduit sute de oameni în primele săptămâni de război. Mulți au fugit acum în vestul Ucrainei, dar Valentyna și alți 4 membri ai familiei sale încă se ascund acolo în fiecare zi când se lasă noaptea.

„În fiecare noapte ne întindem și numărăm, una, două, trei... câte explozii sunt, iar apoi citim (pe telefoane) unde s-a întâmplat”, a spus ea.

Grupul a rearanjat spațiul pentru ca fiecare să aibă propriul colț și puțină intimitate. Ei au adus câteva lucruri de acasă pentru a face adăpostul mai locuibil. Valentyna a spus că ar prefera să stea în confortul propriei case și că îi este teamă să vină la subsol.

„Vreau să fiu acasă, să mă relaxez în patul meu, la mine acasă”, a adăugat ea.

Alarmele din Nikolaev se declanșează adesea după un atac, deoarece orașul este prea aproape de locul unde forțele rusești își lansează atacurile cu rachete.

„Este gălăgie acolo. Sistemul meu nervos nu poate face față”, a spus Valentyna.

Orașul sudic Nikolaev, care se învecinează cu regiunea Kherson, a suportat lovituri repetate ale forțelor ruse. Acesta se află în apropierea liniei de front, unde forțele ucrainene au încercat să îi împingă pe ruși la est de râul Nipru.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE