Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia va efectua exerciții nucleare. SUA au fost notificate

Rusia a notificat Statele Unite cu privire la planurile sale de a efectua exercițiile anuale planificate ale forțelor sale nucleare, a anunțat marți guvernul american, o măsură despre care Washingtonul a declarat că reduce riscul de erori de calcul.

Rusia, obligată să anunțe exercițiile

Moscova a recurs la avertismente și amenințări nucleare de la începutul invaziei sale în Ucraina, în februarie, retorica sa fiind descrisă drept „nesăbuită” de către oficialii americani.

Statele Unite ale Americii au declarat că se așteaptă ca Rusia să efectueze lansări de testare a rachetelor în timpul exercițiilor anuale „Grom” ale forțelor sale nucleare strategice, menționând că în trecut a lansat rachete balistice intercontinentale.

Oficialii americani spun că Rusia este obligată, în conformitate cu Noul Tratat START (n. red. Tratatul pentru Reducerea Armelor Nucleare Strategice), să notifice în avans astfel de lansări de rachete.

Exercițiu anual de rutină

„Statele Unite ale Americii au fost notificate și, așa cum am subliniat anterior, acesta este un exercițiu anual de rutină al Rusiei”, a anunțat purtătorul de cuvânt, generalul de brigadă al Forțelor Aeriene Patrick Ryder, în cadrul unui briefing de presă, potrivit Euronews.

Astfel de exerciții reprezintă o potențială provocare pentru SUA și aliații săi, întrucât președintele rus Vladimir Putin a amenințat anterior că va folosi arme nucleare pentru a apăra Rusia, pe fondul agresiunii sale actuale împotriva Ucrainei. Au apărut, de asemenea, întrebări cu privire la posibilitatea ca Moscova să declanșeze o armă nucleară „tactică” cu randament mai mic, pe teritoriul ucrainean.

De asemenea, marți, Rusia a semnalat Consiliului de Securitate al ONU acuzațiile potrivit cărora Ucraina se pregătește să folosească o „bombă murdară” pe propriul teritoriu, o afirmație respinsă categoric de oficialii occidentali și ucraineni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE