Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Putin amenință lumea cu arma nucleară. Cum arată arsenalul Rusiei și cât de distructiv este acesta

Pe măsură ce armata rusă se retrage de pe câmpul de luptă din Ucraina, retorica lui Vladimir Putin devine tot mai belicoasă. Președintele rus avertizează în mod deschis Occidentul și Ucraina cu utilizarea armelor nucleare. La începutul conflictului, Putin a ordonat punerea în alertă a forțelor nucleare ruse, iar  după anexarea ilegală a celor patru provincii ucrainene – Herson, Donețk, Lugansk și Zaporojie – acesta a amenințat că va „folosi toate mijloacele pentru a proteja Rusia și poporul nostru” și a subliniat că „nu e o cacealma”.

Rusia deține cel mai vast arsenal de arme nucleare din lume. Dacă Putin nu joacă la cacealma, atunci întrebarea care se pune e ce nivel de distrugere ar putea produce Rusia în Ucraina în cazul în care ar folosi arme nucleare? Într-o analiză recentă, publicația „The Washington Post” încearcă să răspundă la această întrebare.  

În timpul Războiului Rece, teama de anihilare reciprocă a produs un echilibru în relațiile dintre Statele Unite și Uniunea Sovietică. Doctrina MAD (Mutual assured destruction) a fost înțeleasă și utilizată atât de Washington cât și de Moscova. Cu toate acestea, astăzi Moscova pare mai imprevizibilă ca oricând. Nu mai avem un birou politic al CC al PCUS (Politburo) în care astfel de lucruri să fie dezbătute. Dimpotrivă, așa cum o demonstrează chiar decizia de a invada Ucraina, există un singur conducător autoritar care ia principalele hotărâri când vine vorba de politică externă a Federației Ruse, fără un sistem eficient de pârghii și contraponderi (checks and balances).

Experții consideră aproape în unanimitate că Putin nu va risca un război nuclear pentru a-și regla conturile cu Kievul. Cu toate acestea, liderul de la Kremlin ar putea acționa într-un mod irațional dacă s-ar simți încolțit, iar odată ce un atac nuclear este ordonat, lucrurile pot scăpa rapid de sub control.

Câte arme nucleare deține Rusia?

Prima și cea mai banală întrebare despre arsenalul nuclear al Rusiei este cât de vast e acesta? Din acest punct de vedere este greu de spus cu exactitate câte arme nucleare deține Moscova. Armele nucleare sunt împărțite în două categorii: arme nucleare strategice – rachete cu rază lungă de acțiune care pot traversa continente întregi și pot amenința alte puteri rivale și arme nucleare tactice – cele care au o rază de acțiune mai scurtă și o capacitate mai limitată.

Statele Unite țin evidența armelor nucleare strategice ale Rusiei, deoarece atât Washingtonul cât și Moscova sunt obligate să fie transparente în această privință, așa cum prevede tratatul de control al armelor nucleare „New START”, la care ambele state au aderat. La rândul lor, aceste arme nucleare strategice pot fi desfășurate în trei moduri – pe rachete balistice intercontinentale (ICBM), pe rachete balistice lansate de pe submarine (SLBM) și cele lansate din aer, de pe bombaridere. Lucrul acesta este cunoscut drept triadă nucleară.

Totuși, atunci când vine vorba despre armele nucleare tactice ale Federației Ruse, comunitatea de intelligence din Statele Unite poate face doar presupuneri. Estimările diferă adesea de la o agenție de intelligence la alta. Cert este faptul că Rusia deține între 1.000 și 2.000 de astfel de arme nucleare tactice.

Cât de puternice sunt aceste arme?

Puterea unei arme nucleare se referă la randamentul acesteia, iar randamentul este măsurat ca echivalent al TNT. Departamentul de Energie al SUA estimează că bombele americane care au fost lansate la Hiroshima și Nagasaki, în 1945, au avut randamente de 15, respectiv 21 de kilotone - deci echivalentul a 15.000 de tone, respectiv 21.000 de tone de TNT.

Armele nucleare strategice din zilele noastre au însă o putere incomparabil mai mare. Cele standard pot avea randamente care ajung la 500 de kilotone, 800 de kilotone și chiar 1 megatonă - echivalentul a 1 milion de tone de TNT. Rusia deține recordul pentru cea mai puternică armă care a explodat vreodată. În 1961, Moscova a testat o bombă de cel puțin 50 de megatone, supranumită „Bomba Tsar”.

Armele nucleare tactice moderne au de obicei o capacitate de 10 până la 100 de kilotone, ceea ce face ca arma tactică medie să aibă un potențial distructiv mai mare decât bombele folosite la Hiroshima și Nagasaki, dar mai mic decât cel al armelor nucleare strategice din prezent.

Ce arme ar putea folosi Rusia?

Rusia deține diferite tipuri de arme nucleare tactice. Unele sunt concepute pentru a fi utilizate de marină, altele pentru a fi folosite de forțele aeriene, iar altele pentru a fi folosite de forțele terestre. Totodată, Rusia deține stocuri diferite din aceste arme. Potrivit unor estimări, Moscova deține aproximativ 500 de arme nucleare tactice care pot fi lansate de forțele aeriene. Multe dintre acestea pot fi lansate de pe avioane folosite în misiuni convenționale de bombardament în Ucraina – de pildă bombardierele Tupolev Tu-22 sau Suhoi Su-34.

Un alt candidat este sistemul de rachete 9K720 Iskander. Potrivit experților, Rusia deține mai puține astfel de arme, aproximativ 100. Totuși, sistemul Iskander ar putea fi preferat de către ruși, în cazul în care ar recurge la o astfel de armă, pentru că acesta ar fi cel mai de încredere.

Câtă distrugere pot provoca aceste arme?

Atunci când experții estimează capacitatea de distrugere a acestor arme, ei se uită la randamentul acestora, respectiv numărul de kilotone. Terenul poate influența și el capacitatea de distrugere. De pildă, dacă arma este lansată într-o zonă deluroasă, atunci relieful denivelat reduce din efectele exploziei și chiar a radiațiilor. O bombă de 16 kilotone, ca cea folosită la Hiroshima, lansată pe un teren relativ plat poate produce pagube catastrofale pe o rază de până la 8 km.

Va exista un avertisment?

Armele nucleare strategice pot fi lansate în câteva minute din momentul în care este dat un astfel de ordin, dar nu la fel stau lucrurile în cazul armelor nucleare tactice ale Rusiei. Aceste arme sunt depozitate în anumite locații de pe teritoriul Federației Ruse. Pentru a fi folosite, acestea trebuie scoase din depozite și transportate în anumite puncte. Aceste mișcări ar fi probabil detectate de serviciile de intelligence Occidentale. Așadar, în cazul în care Federația Rusă ar pregăti folosirea unei arme nucleare tactice, Occidentul ar putea oferi un avertisment timpuriu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE