Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Armele de care Ucraina are nevoie pentru a rezista atacurilor Rusiei. Zelenski a făcut lista pentru Occident

După ce a recucerit mai multe orașe ocupate de armata rusă, Ucraina își reface lista de arme dorite de la statele occidentale. În fruntea listei se află noi sisteme de apărare aeriană, din cauza temerilor că Vladimir Putin va intensifica atacurile cu rachete asupra țintelor civile, scrie politico.eu.

„Ucraina a reușit să împiedice majoritatea atacurilor rusești, dar ne putem aștepta la o creștere a atacurilor cu rachete rusești împotriva infrastructurii critice ucrainene" în următoarele săptămâni”, a declarat Anders Fogh Rasmussen, fostul șef al NATO.

Rasmussen se întâlnește cu oficiali americani la Washington în această săptămână. El se află într-o misiune de la Kiev, unde a lucrat cu principalul consilier al președintelui Volodimir Zelenski, pentru a dezvolta Pactul de securitate de la Kiev. Planul încurajează puterile occidentale să se angajeze să ofere garanții de securitate pe termen lung Ucrainei, inclusiv sprijin material constant pentru efortul de război și reconstruirea industriei ucrainene de apărare, astfel încât țara să poată începe să producă și să furnizeze propriile arme în anii următori.

Ce armament va primi Kievul din SUA

În pachetul de ajutor militar de 625 de milioane de dolari anunțat, marți, de administrația Biden nu au fost incluse noi capacități de apărare antiaeriană, ci sisteme de artilerie și rachete de precizie și muniție. Aceste arme și muniții vor fi esențiale în următoarele săptămâni, pe măsură ce forțele ucrainene își vor continua contraofensiva.

Kievul urmează, totuși, să primească două sisteme avansate de rachete sol-aer (NASAMS), fabricate de Raytheon, până în noiembrie, au declarat oficialii Departamentului Apărării. Sistemele pot doborî drone, rachete și elicoptere, adică exact ceea ce caută Ucraina.

Există, însă, temeri că aceste sisteme, împreună cu alte șase care urmează să fie contractate și livrate în viitor, nu vor ajunge suficient de repede pentru a oferi Ucrainei acoperirea aeriană de care are nevoie. Primele două NASAMS din această toamnă „nu reprezintă o apărare aeriană suficientă”, a declarat un consilier ucrainean care a cerut să vorbească sub anonimat pentru a discuta despre livrările de arme.

Probabil că va dura ceva timp până când aceste arme vor ajunge. Țările occidentale sunt reticente în a renunța la propriile capacități avansate de apărare antirachetă. În plus, contractarea, construirea și instruirea echipajelor pentru a le opera durează ani de zile.

Avioane F-16 pentru Ucraina

Administrația Biden a înarmat Ucraina într-un mod deliberat, trimițând artilerie și muniții pentru lupta imediată și încheind contracte cu industria de apărare pentru arme precum NASAMS. Este o strategie cu două direcții care, potrivit oficialilor, răspunde nevoilor imediate ale Kievului, stabilind în același timp un flux consistent de armament în anii următori.

SUA poartă, de asemenea, discuții discrete cu Ucraina și cu industria de apărare cu privire la posibilitatea de a achiziționa în cele din urmă capacități precum baterii Patriot și avioane de luptă F-16.

Solicitat să comenteze solicitările ucrainenilor pentru iarnă, un înalt oficial al Departamentului Apărării a subliniat că SUA a furnizat radare de apărare aeriană pentru Ucraina împreună cu cele două NASAMS. De asemenea, SUA au ajutat la transferul unui sistem de apărare aeriană S-300 slovac în aprilie, după care SUA, Germania și Olanda și-au desfășurat propriile baterii Patriot în Slovacia pentru a sprijini apărarea aeriană a țării.

Una dintre capacitățile care poate fi livrată Ucrainei relativ rapid și în număr mare sunt tancurile Leopard fabricate în Germania, a mai spus Anders Fogh Rasmussen, deși Berlinul refuză încă să le livreze, invocând lipsa de blindate grele donate de alte puteri majore.

Este de așteptat ca această problemă - precum și cea a apărării aeriene - să fie discutată la reuniunea miniștrilor apărării din cadrul NATO de săptămâna viitoare de la Bruxelles, unde va avea loc, de asemenea, o reuniune a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, format din 50 de țări.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE