Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

ANALIZĂ. Ce află rușii despre război de la principalul lor post de televiziune. Explicațiile lui Vitalie Cojocari

Rusia câștigă războiul din Ucraina, iar Occidentul se prăbușește. Asta află rușii de rând de la jurnalul de știri de pe principalul post de televiziune rusesc. Vitalie Cojocari, jurnalist Euronews, a urmărit jurnalul și a aflat ce li se transmite milioanelor de oameni care își iau informația de la televizor. Mai jos, analiza lui integrală. (Intertitlurile aparțin redacției).

Guest post Vitalie Cojocari: „Ce află rușii despre război de la jurnalul de știri de pe principalul post de televiziune rusesc?”

Soldații ruși cedează pozițiile pe frontul din Ucraina. Armata rusă este în retragere și suferă pierderi importante la o jumătate de am după invazia țării vecine. Civilii mobilizați protestează și au oprit trenul în care erau transportați fiind nemulțumiți de condițiile ”ca la animale” pe care sunt nevoiți să le suporte.

Sunt informații publicate de unii jurnaliști ruși… pe internet. Acestea nu ajung la ruși cu ajutorul televizorului.

Pentru cine nu știe, toate televiziunile rusești federale sunt controlate de statul rus. Prin urmare statul controlează și fluxul de informații .

Deci ce află rușii de la principalul jurnal de știri? Vorbesc despre Pervâi Kanal și emisiunea “informativă Vremea”. Ce li se spune milioanelor de ruși obișnuiți să-și ia informația de la televizor?

Am dat o raită pe acolo și vă descriu în mare câteva “știri proaspete”.

Pe scurt, Rusia câștigă războiul, pardon, ”operațiunea specială”. Rusia este o țară în care Vladimir Putin rezolvă foarte multe probleme. Altfel, nici măcar nu am ști de aceste probleme dacă președintele nu ar încerca să le rezolve.

Pe de altă parte, Occidentul se prăbușește sub povara situației grave în care se află. Multe probleme și le-a creat pentru că a avut ideea proastă să se opună Kremlinului. Altele apar doar pentru că a uitat de valorile tradiționale.

„Eroii noștri luptă cu pricepere și curaj”

Iar acum știrile, exact cum sunt prezentate la televizor.

”Naționaliștii (se referă la ucraineni) aruncă forțe uriașe în atac, dorind să recupereze orașul pierdut(se referă la Lisiceansk). Dar toate raidurile lor nu au succes. Dimpotrivă, încercând să avanseze, au pierdut teritoriu. Eroii noștri luptă cu pricepere și curaj.”

”Astăzi, Ministerul rus al Apărării a vorbit despre loviturile precise ale aviației și artileriei asupra pozițiilor Armatei ucrainene și eliminarea a câteva sute de naționaliști(soldați ucraineni).”

”Rusia a fost și va fi suverană, iar pentru aceasta este importantă consolidarea sistemului național de educație, inclusiv în noile regiuni, a căror eliberare și protecție au devenit posibile datorită armatei ruse. Asta a declarat astăzi Vladimir Putin la o întâlnire cu profesorii.”

”În Statele Unite costul combustibilului a atins în mod repetat maxime istorice. În special acum, cu o lună înainte de alegerile pentru Congres. Pentru Casa Albă este un adevărat pumn în plex.”

”În parcul Patriot de lângă Moscova a început expoziția Toamna de Aur. Este evenimentul principal al anului pentru fermieri, unde își prezintă realizările.”

”Personalul militar al brigăzii 25 a vorbit despre crimele forțelor armate ale Ucrainei împotriva civililor.”

”Oricum era totul clar în cazul fostei apărătoare a drepturilor omului din Ucraina, Lyudmila Denisova. Minciunile ei nebunești, dublate de orientarea ei sexuală, au forțat în cele din urmă chiar și Kievul să-i refuze serviciile.”

Aici trebuie să vă explic un pic. La sfârșitul lunii mai, Rada de la Kiev a luat decizia de a o elibera din funcție pe Ludmila Denisova, Ombudsman, care în loc să se implice în apărarea drepturilor omului, să rezolve cazuri concrete de abuzuri ale armatei ruse împotriva ucrainenilor, inventa tot felul de situații pe care nu le-a putut proba. Autoritățile de la Kiev au descoperit ulterior că își angajase fiica la birou și împreună dădeau presei tot felul de informații false despre oameni care nu existau. A fost concediată și este anchetată. Povestea a fost publicată în presa de la Kiev cu lux de amănunte.

”Mobilizarea parțială se face prin instructaj bazat pe experiențe noi, garanții sociale pentru soldați. Instruirea celor mobilizați are loc în diferite regiuni ale Rusiei. Instructorii transmit recruților cunoștințe și experiență, acordând atenție tuturor nuanțelor.”

”Vedeți cum au fost întâlniți în Donbass militarii noștri, cei care au ajuns acolo după mobilizarea parțială.”

”Scandal uriaș în Canada. Ministerul Sănătății a extins lista motivelor pentru eutanasiere. Nu este vorba doar de boli care aduc suferințe insuportabile, ci și depresie. S-a dovedit - există sute de cazuri când medicii au împins pacienții la o decizie teribilă.”

”În Washington e panică și un sentiment de dezastru total. Situația este descrisă de angajații de la Casa Albă. Rusia, Arabia Saudită și alți parteneri sunt gata să anunțe o reducere semnificativă a producției de petrol.”

Elon Musk, folosit de propaganda rusă

”Sondajul lui Elon Musk pe Twitter, dacă locuitorii Crimeei și Donbass au dreptul să decidă singuri cu cine să fie, a creat scandal mare. În ciuda atacurilor susținătorilor violenți ai regimului de la Kiev, majoritatea este în favoarea faptului că locuitorii Crimeei și Donbass să își determine propria soartă.”

”La Berlin, Leipzig, Dresda au loc acțiuni mari de protest. Mii de oameni sunt împotriva politicii energetice a guvernului german și a cursului său anti-rus. Pe pancarte sunt îndemnuri pentru ridicarea sancțiunilor și oprirea furnizării de arme către Ucraina. Vor asculta autoritățile? Până acum, situația economică nu face decât să se înrăutățească în întreaga UE, iar europenii trebuie să se obișnuiască cu noile realități.”

”Medici din toată Rusia merg în Donbass pentru a-și ajuta colegii locali. În spitalele din prima linie, unde sunt duși răniții, uneori se lucrează zile întregi fără pauză. Medicilor nu le este frică de dificultăți.”

”Europa se va confrunta în această iarnă cu o criză energetică fără precedent. Țările au redus consumul de gaze, rezultând o inflație record și facturi de utilități insuportabile pentru mulți.”

”În fiecare zi, ofițerii OMON (trupele speciale folosite des și în reținerile protestatarilor) riscă, dau dovadă de eroism și curaj. Ei își sărbătoresc astăzi ziua profesională.”

În imagini vedeți un reportaj filmat de un jurnalist al postului Pervâi Kanal pe front. Aflăm de aici că soldații ruși atacă și distrug pozițiile ucrainene. Armata Kievului are pierderi mari, însă nici că-i pasă. Trimite în continuare soldați, dar aceștia sunt doar carne de tun pentru ”victorioasa armata rusească”.

Părerile vi le faceți voi!

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE