Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nou ajutor financiar pentru Ucraina. UE a aprobat un sprijin de un miliard de euro

Uniunea Europeană a aprobat un nou ajutor financiar pentru Ucraina. În fapt, miniștrii de Finanțe din UE i-au acordat națiunii aflate în conflict cu Rusia un pachet de împrumuturi în valoare de un miliard de euro. Astfel, suma totală a asistenței macrofinanciare a UE pentru Kiev se ridică în acest an la 2,2 miliarde de euro.

„Sunt încântat să vă informez că am convenit asupra unui pachet de asistență macrofinanciară de 1 miliard de euro pentru Ucraina, pe care Comisia ar dori să îl acorde Ucrainei înainte de vacanța de vară”, a declarat Zbynek Stanjura, ministrul ceh de Finanțe.

„Într-adevăr, Comisia a anunțat un program excepțional de asistență macrofinanciară, după ce altul de 9 miliarde și ceva de euro a fost aprobat de Consiliul European în mai și în iunie. Deci, în prezent, mergem mai departe și intenționăm să prezentăm următoarea propunere cât mai curând posibil. Într-adevăr, suntem în discuții cu statele membre legat de garanțiile necesare. Așadar, între timp, mergem înainte cu acest program de asistență macrofinanciară de 1 miliard, care este acum aprobat, permițându-ne să plătim această sumă înainte de vacanța de vară”, a menționat Valdis Dombrovskis, vicepreședinte al Comisiei Europene.

Suma ar urma să ajute statul ucrainean să acopere, printre altele, cheltuieli publice precum plata salariilor sau cheltuieli pentru funcţionarea spitalelor şi a şcolilor.

Ucraina are nevoie de cinci miliarde de dorlai pe lună pentru a face față războiului

Kievul are nevoie de 5 miliarde de dolari pe lună pentru ca economia sa să continue să funcţioneze, declara în luna mai ministrul finanţelor ucrainean Serghei Marcenko.

Miliardul de euro aprobat marţi de blocul comunitar corespunde sumei propuse de Comisia Europeană la 1 iulie şi constituie prima parte a unui dispozitiv de cel mult 9 miliarde de euro, în acest an, care fusese propus de executivul UE pe 18 mai pentru a ajuta Ucraina să facă faţă consecinţelor războiului.

Totuşi, statele membre sunt divizate cu privire la modalităţile de finanţare a acestui ajutor, ceea ce întârzie întregul proces. Celelalte opt miliarde de euro sunt blocate în condiţiile în care unele ţări membre pun sub semnul întrebării capacitatea unei ţări în război de a se îndatora pe termen lung, recunosc diplomaţi europeni.

Asistenţa macrofinanciară este un ajutor pe care UE îl furnizează ţărilor vecine confruntate cu probleme grave ale balanţei de plăţi, în completarea unui ajutor financiar din partea Fondului Monetar Internaţional (FMI). Ea poate lua forma creditelor pe termen mediu sau lung, subvenţiilor sau unei combinaţii a celor două.

FMI a evaluat la 14,3 miliarde euro deficitul balanţei de plăţi a Ucrainei la finalul lunii iunie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE